Nyheter

Frikjent etter kjøretur i 143 km/t

Meddommerne frikjente hundefører med dårlig tid.

GJØVIK: En mann slapp straff selv om han hadde kjørt i 143 kilometer i timen på Minnesundvegen i Østre Toten i Oppland i fjor.

Mannen som er hundefører i Norske redningshunder (NRH), var på vei til et oppdrag på Hadeland sør i Oppland, da en betjent fra Utrykningspolitiet fulgte etter ham og målte gjennomsnittsfarten over tre kilometer til 143 kilometer i timen, skriver Oppland Arbeiderblad.

Nødverge. I Gjøvik tingrett mente mannen at målingen måtte være feil og sa at varebilen hans ikke gikk så fort. Dessuten påberopte han seg nødverge, fordi turens formål var å komme fram til et sted der to personer var meldt savnet. Derfor sto det om liv, mente han

Fagdommeren mente det er et grunnleggende faktum at hjelpearbeidere ikke har anledning til å bryte fartsgrensene når de blir kalt ut på bistandsoppdrag, så sant det ikke foreligger samtykke fra politiet.

– Det er ingen uenighet om at dette ikke forelå, skriver fagdommer Stig Olav Sletten i dommen og påpeker at vilkårene for nødrett ikke er oppfylt.

Fare for liv. Men meddommerne var uenige, og valgte å frifinne mannen ut fra nettopp nødrettsbestemmelsen. De konstaterte at tiltalte hadde fått en telefon fra NRHs alarmsentral som han oppfattet innebar en akutt fare for mor og et lite barn.

– Flertallet kan ikke se at faren kunne vært avverget på annen måte enn at tiltalte kjørte raskt mot stedet. Flertallet er videre av den oppfatning at den fare for liv tiltalte oppfattet, var så alvorlig at det var forsvarlig å kjøre i en vesentlig for høy hastighet, heter det i dommen.

Aktor hadde lagt ned påstand om 18 dagers fengsel og 18 måneder uten førerrett. Isteden ble mannen frifunnet under dissens.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter