Nyheter

Enige om forslag til ny grunnlov i Egypt

Grunnlovsforsamlingen i Egypt har fullført arbeidet med landets nye grunnlov. Utkastet skal overleveres til president Mohamed Mursi fredag.

Det opplyste forsamlingens leder Hossam el-Gheriyani tidlig fredag morgen. Da var grunnlovsforsamlingen ferdig med å stemme over de ulike punktene i utkastet.

– Vi har fullført arbeidet med Egypts grunnlov, sa el-Gheriyani, og la til at utkastet skal overleveres til president Mursi fredag og senere legges ut til folkeavstemning.

Forslaget ble vedtatt etter et maratonmøte som begynte midt på dagen torsdag og pågikk hele natten.

Opprinnelig hadde forsamlingen frist til februar med å bli ferdige. Men representantene begynte å jobbe i ekspressfart etter at det brøt ut opptøyer flere steder i landet i kjølvannet av Mursis omstridte dekret i forrige uke.

Arbeidet med den nye grunnloven antas å være en av forklaringene på at Mursi ga seg selv utvidede fullmakter. De innebærer blant annet at presidentens beslutninger ikke kan overprøves av domstolene før det er blitt valgt ny nasjonalforsamling.

Grunnlovsforsamlingen gjenspeiler valgresultatet for et år siden og er dominert av islamister. Flertallet av representantene tilhører i likhet med Mursi Det muslimske brorskap. Liberale, sekulære og koptiske kristne representanter har trukket seg fra forsamlingen fordi de mener at islamistene er lite kompromissvillige.

Allerede torsdag var det klart at henvisningen til tradisjonell islamsk lov, sharia, beholdes i den nye grunnloven.

Også den gamle grunnloven fra tidligere president Hosni Mubaraks regjeringstid henviste til sharia som den viktigste lovkilden. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter