Nyheter

Biskopene vil helst ha Grasaas som kollega

Foretrekker Anne-May Grasaas fremfor grasrotfavoritt Stein Reinertsen.

Det viser gjennomgangen av de begrunnede uttalelser som biskopene i Den norske kirke nå har avgitt.

Prost Stein Reinertsen (52) i Mandal fikk størst oppslutning i den brede, kirkelige valgrunden. Et klart flertall i Agder og Telemark bispedømmeråd hadde også Reinertsen som sitt førstevalg.

Men flertallet i Bispemøtet ser annerledes på saken: 8 av de 12 biskopene mener at sokneprest Anne-May Grasaas i Trefoldighet menighet i Oslo er best egnet til å bli ny biskop i sør.

LES MER: Stein Reinertsen rangert på topp av bispedømmerådet

Reinertsen nummer to. Biskopene har rangert Stein Reinertsen som sin kandidat nummer to. Fire hadde ham som sitt førstevalg.

Prost Ludvig Bjerkreim (58) i Sandnes er nummer tre i kampen om det ledige bispeembetet.

Biskopene har også begrunnet sine uttalelser og gitt sine vurderinger av bispekandidatene. Men både begrunnelsene og de enkelte biskopenes prioriteringer, er unntatt offentlighet.

LES MER: Kvinnelig bispekandidat sa nei til kvinnelige prester

Historisk utnevnelse. Det er Kirkerådet som foretar ansettelsen av Olav Skjeveslands etterfølger som biskop i Agder og Telemark. Kirkerådet avgjør saken på sitt møte 7. desember.

Det er første gang Den norske kirkes tilsetter biskop uten at det statlige kirkestyret har noen rolle i prosessen. Dette er en konsekvens av endringene i forholdet mellom staten og kirken som Stortinget vedtok i mai. For Kirkemøtet har det vært et mangeårig krav at politikerne ikke lenger skulle ha siste ord ved bispeutnevninger, men at kirkelige organer skal ha ha full frihet til å utnevne biskoper.

LES MER: Reinertsen leder bispekampen i sør

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter