Nyheter

Kommende EU-topp motstander av abort og homofili

Maltas kandidat som helsekommissær sliter.

En rekke medlemmer av EU-parlamentet grillet tirsdag Maltas kandidat som helsekommissær om hans motstand mot abort og homofili.

Både grønne, liberale og sosialister, som utgjør halvparten av EU-parlamentet, uttrykte sin motvilje mot Tonio Borg, Maltas utenriksminister og en lojal katolikk som tidligere har arbeidet mot å legalisere abort i sitt hjemland.

Tviler på evner. – Jeg tviler ikke på dine evner, men jeg stiller spørsmål ved dine synspunkter, sa den britiske liberaldemokraten Chris Davies under en tre timer lang høring der Borg måtte svare for seg.

Borg lovte å respektere EUs charter for menneskerettigheter om han blir ny helsekommissær, selv om han ikke kan tvinges til å droppe sin personlige overbevisning.

Han lovte også at han ikke vil utvanne de nye reglene om tobakk som lå bak da den forrige kommissæren, John Dalli, han også fra Malta, måtte gå av etter en lobbyskandale.

Avstemning. Personlige synspunkter er viktig for stillingen siden helsekommissæren har ansvaret for EUs politikk på følsomme områder som tilgang til helsetjenester, prevensjon, seksuelt overførbare sykdommer og stamcelleforskning.

EU-parlamentet holder neste uke en ikke-bindende avstemning om kandidaturet til Borg. Venstresiden og de konservative, som vil stemme for ham, utgjør hver litt under halvparten av parlamentet. Resten er uavhengige.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter