Nyheter

Snart vises denne eksorsismen på NRK

Katolske prester er kurset for å ta imot nordmenn som tror de er besatte.

BERGEN: Filmskaperen har allerede fått to telefoner fra nordmenn som mener de er besatte etter at han ble intervjuet på «God morgen Norge» på TV 2.

– To menn ringte meg. De trodde de var besatte og lurte på hva jeg kunne gjøre, sier regissør Fredrik Horn Akselsen.

Begge mennene hadde erfaring med nyreligiøsitet.

– De hadde vært i kontakt med åndeverdenen og mente at de var plaget. Jeg sa at jeg er en filmskaper som ikke kan styre med det. De får se filmen og ta det derfra, sier Horn Akselsen.

VIDEO: Se traileren til filmen José Antonio Fortea

«Fascinerende». I tre år har Horn Akselsen og produsent Christian Falch fulgt demonutdrivelser i Den katolske kirke. Dokumentaren «Eksorsisme i det 21. århundre» hadde norgespremiere i helgen. «Fascinerende, velgjort dokumentar», skriver Adresseavisens anmelder Terje Eidsvåg. Filmen avmytifiserer langt på vei en diskutabel og kontroversiell praksis, og etterlater samtidig noen spørsmål, mener han.

Det er først neste måned at nordmenn flest får se den sympatiske Constanza (40) fra Colombia forvandle seg og begynne å hvese og skrike mens hun kaster seg rundt på gulvet når biskopen utøver eksorsisme. Da vises filmen på NRK, og Den katolske kirke er klar for de reaksjoner som måtte komme.

– Vi har forberedt prestene, sier pater Pål Bratbak, pressekontakt i Oslo katolske bispedømme.

Psykiater. Når demonbesettelse og eksorsisme blir tema i media, ringer personer som mener de er besatt til Den katolske kirke for å be om hjelp.

– Det er ikke sikkert at det kommer flere tilfeller med eksorsisme, men det kommer flere henvendelser, sier Bratbak.

Eksorsisme var tema på prestemøte i september. Der fikk prestene se filmen og ble kurset av en eksorsist og psykiater. For mange av dem er eksorsisme et ukjent fenomen, og de syntes filmen virket voldsom.

– Hva skjer med henvendelsene dere får?

– Det første skrittet er at presten snakker med personen. Hvis presten mener at det kan være besettelse, vil han kontakte bispedømmet. Da fortsetter man med samtaler og forbønn. Hvis det ikke hjelper, vil psykiater koples inn og til slutt eventuelt en henvisning til eksorsist.

Flest kvinner. Den katolske kirke i Norge har ikke egen eksorsist, men det kommer en tilreisende ved behov. I filmen anslår biskop Bernt Eidsvig at det blir utført to til tre eksorsismer årlig etter at 10 til 15 personer har tatt kontakt.

– Er det først og fremst kvinner som tar kontakt og mener at de er besatt?

– Det var et spørsmål på prestemøtet også. Eksorsisten sa at det var en liten overrepresentasjon av kvinner blant dem han hadde kontakt med, men ikke stor, sier Bratbak.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter