Nyheter

Mener statens helseråd er latterlige

Jørgen Foss, lederen i Landsforeningen for overvektige, blir forvirret av helsemyndighetenes kostholdsråd.

Blant hamburgere og fiskepinner leter lederen i Landsforeningen for overvektige (LFO) frem en frossenpizza fra frysedisken i den lokale dagligvarebutikken. På emballasjen lyser det velkjente Nøkkelhullsmerket mot ham. Merkingen skal gjøre det enklere å gjøre sunne valg når man handler mat, men Foss er ikke imponert.

– Frossenpizza med Nøkkelhullsmerket på? Dette er latterlig. Merkingen virker ikke rettledende for oss forbrukere i det hele tatt, sier han.

Vil unngå synsere. Lørdag var mer enn 17.700 personer påmeldt til Oslo maraton, noe som er ny rekord. Samtidig finnes det en million overvektige nordmenn, og 100.000 personer er sykelig overvektige i Norge. Fra myndighetenes side er de nasjonale kostholdsrådene og Nøkkelhullsmerket blant tiltakene som skal gjøre det enklere for folk å velge sunn mat. Men Foss i LFO føler seg langt fra rettledet.

– Egentlig er Nøkkelhullsmerket et genialt tiltak, men det blir helt feil når åpenbart usunne varer blir stemplet som sunne. Jeg mener staten veileder oss til å ta de gale valgene, sier han.

LFO-lederen er heller ikke imponert over de nasjonale kostholdsrådene. Han mener helsemyndighetene svikter i formidlingen av hva som er et sunt kosthold, og overlater folk til synsere.

– Kostholdsrådene er altfor lite tilgjengelige. Jeg tror folk vet veldig lite om hva myndighetene faktisk anbefaler som sunn kost. Det er synd, for det er helsemyndighetene, ikke Grethe Roede, Fedon Lindberg eller Kari Jaquesson, som skal rettlede oss, sier Foss.

Velger vekk rådene. Han tror mange dropper å følge kostholdsrådene og i stedet fortsetter å spise usunt.

– Folk er så forvirret at de ikke vet hva de skal velge. En konsekvens av det er at de dropper å følge rådene, sier han.

LFO jobber blant annet med å bidra til forebygging av overvekt. Foreningen etterlyser økt bevissthet rundt kosthold og aktivitet allerede i barnehagen. De vil ha mer og lystbetont gym på skolen, gratis skolefrokost og sunnere mat i skolekantinene. I tillegg støtter foreningen moms-kutt på frukt og grønt.

Forstår forvirringen. Også Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) etterlyser bedre kostholdveiledning. Generalsekretær Frode Jahren skjønner godt at den jevne forbruker blir forvirret av alle kostholdsråd, treningstips og dietter.

– Nøkkehullsmerket er faktisk ikke synonymt med sunnhet. Det er ikke rart at folk blir skeptiske når Grandiosa får merket. Vi er egentlig positive til å merke sunn mat, men det er bare å innse at ordningen ikke egner seg som massekommunikasjon, sier han.

I likhet med LFO, mener LHL det er avgjørende at barn og unge lærer mer om sunn mat.

– Gratis skolefrukt, mer gym og forbud mot brusautomater på skolene er blant kampsakene våre. Dette er ikke nødvendigvis populære tiltak, men svært viktige, sier Jahren.

Tar gjerne imot råd. Divisjonsdirektør for folkehelse i Helsedirektoratet, Knut-Inge Klepp, sier han gjerne tar imot råd om hvordan de kan informere bedre.

– Rådene ligger ute på nettet, men det hjelper lite hvis folk likevel ikke finner fram, sier han.

Klepp synes i utgangspunktet det er positivt at forbrukere har tilgang på mye informasjon om kosthold, men advarer samtidig mot det han mener er lettvinte råd fra en del aktører.

– Mye handler om å gå ned i vekt, og helst veldig fort. Disse rådene er ofte svært forenklet, på grensen til karikerte, sier han.

Men han innrømmer at også Nøkkelhullsmerket er en stor forenkling av kostholdsrådene.

– Vi vurderer matvarer i de ulike matvaregruppene, og gir Nøkkelhullsmerket til den sunneste varianten innenfor gruppen. Det betyr ikke at vi anbefaler folk å spise frossenpizza hver dag, bare fordi noen varianter er Nøkkelhullsmerket.

– Så dere merker mat som egentlig er usunn som sunn?

– I tilfellet med frossenpizzaen er det åpenbart at det finnes sunnere alternativer. Samtidig vet vi at nordmenn spiser mye frossenpizza, og da vil vi gjerne bidra til at man i det minste velger en sunnere variant. Vi anbefaler å spise frossenpizza med salat eller ekstra grønnsaker til.

– Er det ikke problematisk at Nøkkelhullsmerket krever så mye forkunnskap?

– Nøkkelhullsmerket representerer en forenkling. Alternativet er en mer komplisert merkeordning. Etter hvert vil det komme mer merking på matvarene, men det krever også at forbrukeren kan lese, forstå norsk og vet hva de ulike ingrediensene er. Det er også en utfordring, sier Klepp.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter