Nyheter

‘Kopterne oppgitt over den islamkritiske filmen’

Egyptiske koptere kan ikke forstå hvorfor noen med deres bakgrunn har laget den islamkritiske filmen, sier Eyvind Skeie.

Presten og forfatteren Eyvind Skeie er nå blant koptere i Egypt for å skrive en bok i samarbeid med Maggie Gobran, også kjent som Mama Maggie. Hun er nominert til årets fredspris. Hun driver et omfattende hjelpearbeid i den kristne minoriteten i sitt hjemland.

Håpløshet. – Hvordan reagerer koptere i Egypt på at «Innocence of Muslims» er laget av en kristen gruppe i USA der blant andre en koptisk kristen egypter står sentralt?

Dette gjør dem rett og slett veldig, veldig triste. At de utsettes for dette av sine egne forsterker grunnfølelsen av håpløshet. Men det er mer tristhet enn sinne som preger dem, sier Skeie.

– Hvor skadelig er filmen for kopterne i Egypt?

Dessverre er den veldig skadelig, og kopterne her kan ikke skjønne at folkene bak filmen ikke forstår rekkevidden av det de gjør. Filmskaperne må ha skjønt hva de kunne komme til å sette i gang. Kopterne jeg har vært i kontakt med, kan ikke se hva som er hensikten med filmen.

Kristen mediagruppe. Nyhetsbyrået AFP meldte lørdag at den islamkritiske filmen er laget av en kristen gruppe i USA som kaller seg Media for Christ.

Mannen som står bak filmen, 55 år gamle Nakoula Basseley Nakoula, er en koptisk kristen egypter med opphold i USA.

Filmens regissør, 65 år gamle Alan Roberts, er ifølge nettstedet Gawker en veteran i bransjen som har regissert mykpornofilmer og enkelte actionfilmer.

LES MER: Kristen gruppe står bak Muhammed-filmen

– Alle beklager. Skeie, som kom til Egypt sist tirsdag, har møtt en rekke koptere, både ledere og andre.

– Alle beklager dypt at denne filmen kan være laget av personer med en bakgrunn fra den koptiske kirke, personer som nå lever trygt i USA, men som altså på en hensynsløs måte kan utsette sine trosfeller i Egypt for stor fare og usikkerhet, sier han.

Sikkerheten reduseres. Skeie poengterer at urolighetene og demonstrasjonene går ut over sikkerheten for den koptiske befolkning, som utgjør rundt ti millioner mennesker.

– Dette er også en veldig bekymring for Mama Maggie, som har en enorm medlidenhet med den fattige minoriteten, der mange lever av å plukke og hente søppel om natten. Som følge av at sikkerheten er blitt mye dårligere, skjer det nå langt flere overfall enn før, sier Skeie.

Han legger til: – Et annet og viktig aspekt er at kontakten med myndighetene, det nye regimet, kan bli dårligere.

– Trenger utløp. Skeie mener de siste dagenes omfattende uro ikke alene skyldes den islamkritiske filmen:

– Jeg opplever at mange er misfornøyde med innsatsen til det muslimske brorskapet, som nå har presidenten. Det er et arsenal av vrede blant folk, de har ikke fått de forandringene de ventet. Vreden trenger utløp, og det har filmen gitt dem.

Konservative. Skeie påpeker at kopterne har en konservativ innstilling i mange spørsmål, både når det gjelder bibeltolkning og moral, og stiller spørsmål ved vestlige liberale samfunn.

– Mange av de kopterne jeg møter, har muslimske naboer, venner og kolleger. De prøver å leve sammen på en praktisk måte i hverdagen, mens denne filmen sprer mistenksomhet og mistro, sier han.

Hjelper 150.000. Boken om Maggie Gobran skriver Skeie i samarbeid med Stefanusalliansen. Ifølge Aftenposten driver hun gjennom organisasjonen «Stephens Children» et av de største hjelpeprosjektene for fattige mennesker i Midtøsten. Rundt 20.000 familier, eller 150.000 mennesker, får i dag hjelp av henne og 1.500 ansatte.

Dagfinn Høybråten (KrF) og fire andre stortingspolitikere står bak forslaget om å tildele henne Nobels fredspris.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Sjølli

Morten Sjølli

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter