Nyheter

Yngre prester er mindre engasjert i jobben

Kirkeansatte over 60 år scorer mer enn dobbelt så høyt på «jobbengasjement» som folk i 20- og 30-årene.

BÆRUM: – Kallet er sterkt og tydelig, men prestegenerasjonene foran oss har nok brukt veldig mye tid på jobben. Vi må få gjøre jobben på en annen måte enn de som har gått foran oss, sier Per Kristian Sætre (28), kapellan i Jar menighet i Bærum.

Trivsel og motivasjon. Denne uka presenterer Arbeidsforskningsinstituttet resultater fra tidenes første arbeidslivsundersøkelse om arbeidsmiljøforhold i Den norske kirke. Undersøkelsen viser at det i kirken generelt er høy trivsel, sterk ideologisk motivasjon og mye arbeidsglede.

LES MER: Kirkeansatte møter oftere veggen

Men forskeren som har ledet arbeidet, Bjørn Lau, sier til Vårt Land at det er «foruroligende» mye utbrenthet blant kirkeansatte, og flere enn vanlig i arbeidslivet som sier at det forekommer personkonflikter mellom ansatte på deres arbeidsplass (6 av 10).

Det generelle bildet som undersøkelsen avtegner er at det blant ansatte i Den norske kirke er større jobbengasjement enn i andre deler av arbeidslivet.

Store forskjeller. Men her er det store forskjeller særlig mellom ulike aldersgrupper og yrkeskategorier.

Jobbengasjementet er

* størst blant de eldste

* størst blant ansatte med lederansvar

* lavest blant prester og barne- og ungdomsarbeidere

Vårt Land tok turen til Jar menighet for å sjekke om de kirkeansatte gjenkjenner situasjonsbeskrivelsen i undersøkelsen. På jobb denne tirsdagen er bare soknepresten og kapellanen.

– Jeg litt overrasket over at vi under 29 bare kommer ut med en score på 23,7 prosent på «jobbengasjement», mens de i 50-årene oppnår 45,5 prosent og de over 60 år hele 51,3 prosent. Jeg hadde ventet å se høyere engasjement blant mine tidligere studiekamerater og jevnaldrende som har vært i jobb noen år, sier Per Kristian Sætre.

DELTA I DEBATTEN: Hvorfor møter kirkeansatte så ofte veggen?

«Jobben er ikke alt.» – Er det kallbevisstheten som svikter blant yngre?

– Nei. Jeg opplever at vi er sterkt motiverte for å jobbe i kirken. Men engasjementet kan få andre former enn før. Min generasjon av prester tenker nok at «jobben er ikke alt», slik det kanskje har vært for noen eldre. I praktikumstiden var det en gjennomgangsmelodi: Pass på dere selv, husk at dere har familie, venner og andre utfordringer enn de som er direkte knyttet til jobben, svarer 28-åringen som for to år siden begynte i sin første menighetsprestestilling - i Jar.

Han og kona fikk sitt første barn for noen måneder siden.

– Det betyr at jeg er nødt til å tenke litt mer på arbeidstid. Når mange gamle prester har brukt veldig mye tid på jobben, henger nok det også sammen med et gammelt kjønnsrollemønster, sier kapellanen.

Han mener frihet i utformingen av eget arbeid, er en av de store godene ved prestetjenesten.

– Baksiden av medaljen er at vi må sette grenser selv.

– Ikke nødvendigvis negativt. – Yngre folk har generelt et annet forhold til jobben enn eldre folk. Det er fort gjort å tenke at det er negativt, men det er ikke sikkert, sier Gunnar Mindestrømmen, lederen i Den norske kirkes Presteforening.

– Mange yngre har nok et bredere perspektiv enn bare jobben. Mange er opptatt av å ha et liv utenom prestejobben. Mange vil og må ta mer ansvar på hjemmebane. Og noen vil være samfunnsengasjert utover engasjementet i kirken, oppsummerer Mindestrømmen.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter