Nyheter

Obama advarer innbyggere – orkanen nærmer seg

– Lytt til myndighetenes anbefalinger og evakuer når dere får beskjed, er presidentens beskjed.

President Barack Obama advarer om stor flomfare som følge av orkanen Isaac, og oppfordrer folk i utsatte områder om å følge myndighetenes anbefalinger.

Uværet hadde tirsdag kveld norsk tid bygget seg opp til en fullverdig orkan, med vindstyrke på 120 kilometer i timen, ifølge USAs nasjonale orkansenter. Det tilsvarer 33 meter per sekund.

LES OGSÅ: Sjømannskirken forbereder seg på det verste

Noen timer tidligere holdt presidenten en direktesendt TV-tale der han oppfordret alle som bor langs de utsatte områdene langs Mexicogolfen om å lytte til myndighetenes anbefalinger og evakuere dersom de oppfordres til det.

– Dette er ikke tiden for å utfordre skjebnen eller å avfeie oppfordringer fra myndighetene. Dette er alvor, understreket Obama.

Treffer New Orleans. Isaac var tidligere tirsdag kategorisert som en tropisk storm, før den bygget seg opp til orkan i Mexicogolfen. Den ventes å treffe land i området rundt New Orleans i løpet av tirsdag kveld eller natt til onsdag, norsk tid.

Man frykter at Isaacs vei over kysten skal gjøre store ødeleggelser også på oljeraffinerier på land, som utgjør rundt 40 prosent av den totale amerikanske raffineringskapasiteten.

Både oljeproduksjonen i Mexicogolfen og raffineriene innstilte det meste av sine aktiviteter tirsdag i påvente av stormen.

Haiti. Isaac traff Haiti forrige fredag, og stormens herjinger førte til at over 5.000 mennesker nå må ha midlertidig husly, bare halvannet år etter at jordskjelvet førte til at rundt en million mennesker mistet livene sine.

– Jeg skjønte ikke hva det var, men jeg ble veldig redd. Lyden av den sterke vinden gjorde at jeg tenkte tilbake på jordskjelvet i 2010 da jeg mistet begge foreldrene mine. Jeg trodde ikke det var en storm, men et nytt jordskjelv, forteller Martine (16). Hun bor på et av Plans utviklingssentre for gatebarn, foreldreløse og barnearbeidere i Haiti.

– Det er forferdelig at Haiti er rammet nok en gang. Vi sørger nå for at barna får nødvendig hjelp som rent vann, mat, husly og beskyttelse, sier Helen Bjørnøy, generalsekretær i Plan Norge i en pressemelding.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter