Nyheter

Skeivt utspill for kyllingkjede

Kristen hurtigmatkjede fyrer opp under den amerikanske homodebatten.

I deler av USA markeres onsdag «Chick-fil-A Appreciation Day» – støttedag for Chick-fil-A. Amerikanere skal spise fritert kylling i solidaritet med hurtigmatrestaurantens kristenkonservative syn på ekteskapet.

Chick-fil-A har allerede vakt oppsikt med sin kristne forretningsmodell. Cathy-familien, som driver kjeden, har aldri lagt skjul på sin sterkt baptistiske bakgrunn. Deres formålserklæring slår blant annet fast at bedriften skal «prise Gud ved å være en trofast forvalter av alt som er betrodd til oss». I tillegg har de stengt på søndager. De har greid å bli et populært alternativ til amerikanske hurtigmatgiganter, med over 1.600 restauranter hovedsaklig plassert i sørstatene.

Homodebatt. Nylig kastet de seg imidlertid inn i USAs allerede anspente homodebatt.

– Vi støtter i stor grad den bibelske definisjonen av familien, uttalte administrerende driftsdirektør Dan Cathy til avisen Baptist Press.

– Vi vet at det ikke er populært hos alle, men takk Gud for at vi bor i et land hvor vi kan dele våre verdier og operere på bibelske prinsipper.

Det har hersket liten tvil om hvilken side av homodebatten Cathy-familien står på, ettersom stiftelsen deres har gitt millioner til en rekke konservative interesseorganisasjoner. Men dette intervjuet endte altså all tvil.

I harnisk. Uttalelsene har vakt harme i homobevegelsen, og en rekke organisasjoner har oppfordret til boikott av restauranten.

– Dette befester Chick-fil-A sin rolle som et selskap som jobber tett med noen av de mest anti-homofile gruppene i dette landet, sier Carlos Maza fra organisasjonen Equality Matters.

Også flere politikere har uttalt seg i sterke ordelag.

– Chick-fil-As verdier er ikke Chicago sine verdier, sa byens ordfører Rahm Emanuel. Hans motstykke i Boston, Thomas Menino vil hindre kjeden i å åpne restauranter i byen. Han fortalte avisen Boston Herald at bedrifter som diskriminerer deler av befolkningen ikke er velkomne.

I tillegg har Jim Henson Company, mest kjent som selskapet bak Muppetene, kuttet sitt samarbeid med restauranten. De skal ikke lenger levere leker til barnemenyene, og har donert sine siste inntekter fra samarbeidet til Glaad, en av USAs største organisasjoner for homofiles rettigheter.

Samme mynt. Men motreaksjonene har ikke latt vente på seg. Tidligere presidentkandidat og Arkansas-guvernør Mike Huckabee er hjernen bak dagens demonstrasjon. Han sier han arrangerte markeringen for å støtte et selskap hvis direktører slår et slag for kristne verdier. En annen tidligere presidentkandidat, Rick Santorum, støtter også opp, sammen med en rekke religiøse ledere, blant andre Billy Graham.

– Mange kristne vil støtte bedrifter eid av andre troende, spesielt når de ser en annen kristen bli forfulgt, sa pastor Roger Oldham, talsman for Southern Baptist Convention.

– Jeg setter pris på Cathy familiens offentlige støtteerklæring til Guds definisjon av ekteskapet, uttalte Graham.

Tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin har også kommet på banen. Nylig la hun ut et bilde av seg selv og ektemannen Todd på en Chick-fil-A, for, ifølge bildeteksten, å støtte en flott bedrift.

Politisk mynt. – Store verdispørsmål, slik som homoekteskap er kontroversielle i USA. Det komme til stadighet frem at forskjellige selskaper støtter forskjellige saker, og dette er bare den siste i en lang rekke slike saker, forklarer Hilde Eliassen Restad, seniorforsker ved NUPI og USA-ekspert.

Hun mener dette er en mulighet for interessegruppene til å markere seg, og en måte å føre en gammel konflikt ut på en ny slagmark. Og hun er klar på at politikere involverer seg fordi de har noe å vinne på det:

– Absolutt, det er bare derfor de bryr seg. Det er ikke noe nytt at Chick-fil-A er konservative men denne saken har nok kommet opp fordi de denne gangen har uttalt seg spesifikt om homoekteskap.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter