Nyheter

Terrorangrep mot israelske turister i Bulgaria

Seks mennesker ble drept og over 30 ble såret da en eksplosjon rammet en buss med israelske turister ved den bulgarske feriebyen Burgas onsdag.

Bulgarias utenriksminister Nikolai Mladenov bekrefter at det var snakk om en bombe.

– Eksplosjonen ble forårsaket av en bombe i bussen, sier han.

Om det var en selvmordsbomber som sprengte seg i lufta, er fortsatt uklart, opplyser innenriksminister Tsvetan Tsvetanov.

Ifølge ham arbeider etterforskerne ut fra to teorier; at en sprengladning var plassert i bussen før passasjerene gikk om bord, eller at det var plassert i bagasjen til en av passasjerene.

Anklager Iran. En av passasjene på bussen hevder at hun så en mann sprenge seg selv i lufta tett inntil bussen. Israels statsminister Benjamin Netanyahu anklager Iran for å stå bak angrepet og sier at Israel vil slå hardt tilbake for å hevne «den iranske terroren».

– Alle tegn peker mot Iran. De siste månedene har vi sett iranske forsøk på å skade israelere i Thailand, India og Georgia, Kenya, Kypros og flere andre steder, sier Netanyahu.

Angrepet skjedde nøyaktig 18 år etter at et angrep på et jødisk samfunnssenter i Argentina tok livet av 85 personer og såret rundt 300. Hizbollah i Libanon anklages for å ha stått bak dette angrepet.

– Kaos og røyk. Flere store norske turoperatører arrangerer reiser til området, og det er tusenvis av nordmenn der. Norske Julia Flaten (18) befant seg på flyplassen sammen med sin mor da angrepet skjedde, ifølge VG Nett. De skulle reise tilbake til Norge onsdag kveld.

– Vi hørte et skikkelig smell da vi kom til flyplassen. Vi gikk ut og da var det fullt kaos og masse røyk. Nå er vi evakuert til et lite område utenfor flyplassen hvor vi har fått beskjed om å bli inntil videre, sier 18-åringen.

Flaten forteller at det er rundt 100 mennesker som er evakuert.

– Det er fullt av politi, brannbiler og ambulanser her nå, og de har sperret av hele området.

Tre busser. Eksplosjonen skal ha rammet tre busser, alle med israelske turister. Den skjedde ved flyplassen ved Burgas, som ligger ved Svartehavet og er Bulgarias tredje største by.

Flyplassen ble stengt og fly omdirigert til Varna lenger nord ved svartehavskysten. Ti brannbiler ble satt inn i arbeidet med å slukke brannen som brøt ut etter eksplosjonen, mens Israel forberedte seg på å sende leger som skulle identifisere de døde.

Byens borgermester sa ifølge bulgarske medier at årsaken til eksplosjonen var ukjent. En talskvinne for det bulgarske innenriksdepartementet sa at hun bare kunne bekrefte at det var skjedd en eksplosjon. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter