Nyheter

Ga do og dusj – fikk ingen tiggerstrøm

Oslo nekter å tilby romfolk dusj fordi de frykter flere vil komme. Trondheim har sanitæranlegg, men tiggerstrømmen har uteblitt.

– Når det gjelder dusj og toalett, tror jeg det er uklokt å kjøre en politikk som tilrettelegger for at enda flere kan komme hit, sa byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til NRK i forrige uke.

I Trondheim bevilget bystyret i midten av juni 225.000 kroner til et sanitæranlegg for romfolket i byen.

De mener det er feil at dusj og do trekker romfolk til byen.

– Vi har ikke opplevd noe negativt med dette. Det har ikke på noen måte kommet flere tiggere til byen etter at vi startet tilbudet, sier Lisbeth Kleveland, regionleder i Frelsesarmeens region nord, som tilbyr sanitæranlegget på oppdrag fra kommunen.

Varaordfører Knut Fagerbakke (SV) i Trondheim kommune mener hans meningsmotstandere i hovedstaden har behandlet romfolket dårlig.

– Politikerne i Oslo må skjerpe seg, sier han.

VERDIDEBATT: «Ikke noe folk har gjennom sin historie opplevd mer urett enn romfolket. Selv jødeforfølgelser blekner.» Les hele innlegget på verdidebatt.no.

Flere enn ventet. Tilbudet ble stablet på beina etter et forslag fra Trondheim Venstre. Tre kvelder i uka kan romfolk komme til Frelsesarmeens Hveita Dagsenter. I to timer kan de hjemløse få tilbud om dusj, toaletter, nye klær fra Fretex, varm suppe og et sted å slappe av.

– Det er flere tiggere enn vi trodde i byen. Det har vært rundt 35 på besøk hver gang. De har vært høflige og svært takknemlige, sier Kleveland i Frelsesarmeen.

I trønderhovedstaden bare fnyser de av høyrebyrådens frykt for å gjøre Oslo til et tiggerparadis.

– Det har jo ikke kommet en eneste ny tigger til Trondheim etter at vi ga dem en mulighet til å få dusje og gå på toalett. Trondheim, Oslo og andre byer må vise litt menneskeverd. Jeg synes ikke noe om de som mener at romfolket må jages tilbake, slår varaordfører Fagerbakke fast.

LES OGSÅ: – Romfolk får ikke Nav-støtte ved å selge gateaviser

Får få tilbud. Også i Kristiansand vil tiggere snart kunne få dusje.

– Det er få familier her. De er lutfattige og har få ressurser. Det var stor uenighet i bystyret, men flertallet ville ha et enkelt sanitæranlegg der de kan vaske seg og gå på toalett, sier Dag Vige, gruppeleder og formannskapsrepresentant for Kristiansand Venstre. Han har vært den fremste forkjemperen for å få i gang tilbudet.

Tiltaket handler ifølge Vige om å gi romfolket bedre levekår, spesielt om vinteren. Derfor vil anlegget først være i drift fra høsten av.

Dezideriu Gergely, administrerende direktør i European Roma Rights Centre (ERRC), synes det er gledelig at romfolk får bedre tilbud enkelte steder.

– Vår erfaring er at det er ingen byer i Europa hvor romfolket er velkomne, enten det er i vest eller øst. Overalt er det en negativ holdning, sier han.

Gergely kjenner ikke til om det er vanlig med løsninger for toalett og dusj.

LES OGSÅ: Forsker: Hatytringer mot romfolk på nettet minner om folkemordsretorikk

Setter ut toaletter. I Oslo sier byråd for miljø og samferdsel, Ola Elvestuen (V), at det ikke er helt uaktuelt å tilby ytterligere sanitæranlegg for romfolket.

– Men vi skal ikke på noen måte legge til rette for camping i byens parker, det er ulovlig. Likevel har vi et problem med avføring i parkene. Vi vil sette ut noen midlertidige toaletter for å se om det kan få ned utgiftene på renhold enkelte steder.

Har byrådet snudd etter at byrådslederen i forrige uke sa at sanitæranlegg var uaktuelt?

– Vi skal ikke tilrettelegge for camping i parkene, men vi må altså søke praktiske løsninger for å holde parkene rene.

Dere vil ikke gjøre forholdene bedre fordi dere frykter flere tiggere. I Trondheim rapporteres det om at det ikke har kommet noen flere tiggere etter at de ga dusj og toalett. Hva tenker dere om det?

– Det er ulike problemstillinger i de to byene. I Trondheim handler det vel om 30 personer, mens i Oslo er det så mange at vi ikke har tall på dem, sier Elvestuen.

LES OGSÅ:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter