Nyheter

Romfolk selger gateblad til hele landet

Nå vil romfolk selge gatemagasiner over hele landet. – Rart at de velger en så liten nisje, sier Erlik-redaktør.

Denne måneden etablerte foreningen Folk er folk et eget gatemagasin for romfolk i Oslo. Magasinet med navnet Folk er folk har raskt blitt en salgssuksess. På to uker har organisasjonen solgt mer enn 4.000 blader.

– Nå vil vi nå ut til hele landet. Der det er romfolk skal de få mulighet til å selge blader, sier redaktør og grunnlegger Bjønnulv Evenrud.

LES MER: Kirken møter tiggere med skepsis og strøjobber

Rart. Det betyr økt konkurranse for gatemagasinene som allerede finnes i et titalls norske byer.

– Det er flott at Folk er folk vil jobbe for at romfolket skal få arbeide, men jeg synes det er veldig rart at de velger en så ørliten medienisje i et hav av muligheter, sier Anlov Mathiesen. Han er leder og ansvarlig redaktør i stiftelsen Erlik som gir ut =Oslo, =Drammen og Buskerud, =Vestfold, =Innlandet og =Østfold.

Modellen som brukes av Folk er folk er svært lik den modellen som de andre gatemagasinene benytter. Forskjellen er at selgerne blir ansatt hos Folk er folk med kontrakt. Lønna er fullt ut basert på provisjoner.

LES OGSÅ: Høyre vil gjeninnføre forbud mot tigging

Til Drammen. Magasinet har nå store ambisjoner.

– Vi satser på å kunne etablere permanente distribusjonsapparater i de store byene. De som har ressurser kan også reise med egne magasiner til andre byer for å selge, sier Evenrud.

De første Folk er folk-selgerne ankommer Drammen på mandag. Velkomsten er blandet.

– Det er mye som er rart og litt synd med dette nye magasinet. Det er en konflikt på gateplan mellom romfolk og narkomane. Dette kan gjøre situasjonen enda verre, sier redaktør Mathiesen.

Han berømmer likevel Folk er folk for innsatsen de har gjort for romfolket i Norge.

– Det er flott at romfolket nå har en organisasjon i ryggen så de lettere kan skaffe jobber.

Thomas Anthun Nielsen, ansvarlig redaktør for gatemagasinet Megafon i Bergen, ser også at det kan oppstå utfordringer om Folk er folk-selgere skulle komme dit.

– La oss være ærlige: Dette er to grupper mennesker som ikke er kjent for sine diplomatiske evner. De er to polariserte grupper som vil tjene penger. Det er viktig at det ligger en god struktur i bunn, sier han.

LES MER OG DISKUTÈR: «Vi tillater oss å gjøre hjertene våre kalde når folk fryser og sulter på gata har vi mistet noe viktig.»

Plass for flere. Likevel tror Nielsen at Bergen er stort nok for både Megafon og Folk er folk.

– Det er flott at noen nå taler romfolkets sak. Dette er en gruppe som har blitt forsømt gjennom mange år. Vi har hatt en god dialog med Folk er folk for å organisere dette på en best mulig måte.

Tilsvarende meldinger kommer fra magasinet Sorgenfri i Trondheim og magasinet Virkelig Tromsø.

– Vi har tro på konseptet. Jeg har ingen formening om dette kan lykkes eller ei, men man kan jo prøve med begge deler, sier Erlend Paxal, daglig leder i Sorgenfri.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter