Nyheter

Stortinget krever svar i Mæland-saken

Brøt politidirektøren loven da han ble far ved hjelp av amerikansk surrogatmor?

Frp og KrFs representanter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil tvinge justisminister Grete Faremo til å svare på hvilke vurderinger regjeringen gjorde da de utnevnte Øystein Mæland til politidirektør, skriver VG.

LES OGSÅ: Politidirektør får surrogatrefs

Det var i fjor vår at daværende justisminister Knut Storberget utnevnte Øystein Mæland til ny politidirektør. Dagen etter kunne Dagsavisen fortelle at den 51 år gamle Ap-politikeren og den 46 år gamle ektemannen i oktober samme år ventet sitt andre barn, unnfanget ved hjelp av eggdonasjon, båret frem av amerikansk surrogatmor.

LES OGSÅ: Surrogati blir tatt opp i Stortinget

Ulovlig i Norge. Dette skapte debatt. Flere reagerte på at den nyvalgte sjefen for lov og orden-institusjonen Politidirektoratet valgte å reise til USA og kjøpe en tjeneste som ikke er tillatt i Norge. Både surrogati og eggdonasjon er forbudt her til lands.

I forbindelse med utnevnelsen uttalte Knut Storberget at Mæland ikke hadde brutt norsk lov. Men ett år tidligere sa ekspertene i departementet noe annet.

– Spørsmålet er hvordan regjeringen kunne konkludere med at Øystein Mæland ikke hadde gjort noe straffbart. I saker som går på surrogati sier Lovavdelingen i departementet at det neste ikke skal noe til før en har medvirket til en straffbar handling, sier Anders Anundsen (Frp), leder for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, til VG.

LES MER: Politidirektør refser Lysbakken

Unngikk å svare. I mars i år ba stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke (KrF) om en forklaring fra justisminister Grete Faremo (Ap). Svaret fra ministeren ga ingen oppklaring.

«Jeg er ikke kjent med denne tilsettingssaken eller grunnlaget for uttalelser i tilknytning til denne», skrev Faremo til Håbrekke.

– Svaret oppleves som provoserende. Uansett hvem som sitter i justisministerstolen, må hun kunne svare, sier Geir Jørgen Bekkevold til VG.

Han er KrFs medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen og tar saken opp i tirsdagens møte.

Politidirektøren ønsker ikke å kommentere saken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter