Nyheter

Europeiske rabbinere mintes 22. juli-ofrene i Oslo

– Dette stedet er også en advarsel, ikke bare et minnenes og sorgen sted, påpekte rabbinerleder under minnehøytideligheten i et bombeskadd regjeringskvartal.

Foran en eksklusiv gruppe frammøtte, påpekte lederen for konferansen av europeiske rabbinere at hatangrep lik det Norge opplevde 22. juli vil kunne finne sted til alle tider og på alle slags steder.

– Dette stedet bør for alltid minne kommende slekter om det, påpekte rabbinerleder Pinchas Goldscmidt, til daglig overrabbiner i Moskva.

Han siterte Elie Wiesel på at gasskamrene ikke bare ble bygget av murstein, men av ord.

Advarte mot hatretorikk. – En person står ikke plutselig opp en morgen og bestemmer seg for å drepe barn og uskyldige mennesker. Det gjør man bare om man på forhånd er påvirket av en bestemt retorikk, påpekte Goldschmidt.

Han advarte mot det som kan skje «når ord født av intoleranse påvirker folk i samfunnets utkanter» og trakk linjene til drapene i Toulouse i Frankrike i mars. Der gikk en geværmann inspirert av islamistisk retorikk ut og drepte skolebarn, soldater og en rabbiner.

Eksekutivkomiteen til den europeiske rabbinerkonferansen er denne uken samlet i Oslo. Det er første gang en skandinavisk by huser et slikt møte. Vertskap under møtet er den vesle jødiske menigheten i Oslo. Under minnehøytideligheten foran regjeringskvartalet var hele spekteret av norske religiøse ledere representert sammen med Oslo-ordfører Fabian Stang.

– Inspirert av Norge. Rabbinerkonferansens generalsekretær Philip Carmel sier at de gjestende rabbinerne har opplevd den norske responsen på 22. juli som en stor inspirasjon.

– Det norske samfunnets reaksjon har vært så positiv. Dere kunne ha stengt dere inne, og gitt Breivik seieren, sier Carmel.

Minneseremonien utenfor høyblokken i regjeringskvartalet ble avslutt med lesning fra Salmenes bok.

Til Slottet. Foruten egne møter de europeiske rabbinerne hatt samtaler med regjeringen. Torsdag skal delegatene i audiens på Slottet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter