Nyheter

Lippestad ber folk stålsette seg før terrorsaken

Anders Behring Breiviks forsvarer advarer mot tøffe uttalelser fra Breivik i rettssaken neste uke.

Anders Behring Breiviks forsvarer advarer mot tøffe uttalelser fra Breivik i rettssaken neste uke. Men med sakkyndig uenighet om tilregnelighet, mener advokat Geir Lippestad at det er mer viktig enn noensinne at Breivik får god tid til å forklare seg.
– Dette gjør at hans forklaring blir helt sentral. Kanskje blir det for lite med de fem dagene som er satt av til hans forklaring, sa Lippestad etter at han hadde møtt Breivik i Ila fengsel tirsdag.
Tidligere på dagen leverte de to rettpsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas sin rapport der de konkluderer med at Breivik ikke var psykotisk 22. juli og at han er tilregnelig.
Konklusjonen er stikk motsatt av første rapport der psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderte med at Breivik er paranoid schizofren og dermed utilregnelig.

VERDIDEBATT: Hvordan vil det påvirke rettssaken at to psykiaterrapporter har motsatt konklusjon?

Avgjøres av retten. Det er Oslo tingrett som til slutt i sin dom avgjør om Breivik er tilregnelig og skal straffes, eller om han var psykotisk i gjerningsøyeblikket og må overføres til psykisk helsevern. Retten vil bygge sin vurdering på samlet bevisførsel i saken, deriblant Breiviks forklaring og hvordan han fremstår.
Også aktoratet sa tirsdag at uenigheten gjør rettsprosessen krevende
– Det er først under prosedyren, når den totale bevisførsel er avsluttet, at vi vil kunne redegjøre for vårt syn, sier statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden.
Også advokat Harald Stabell som følger saken fra sidelinjen, mener Breiviks egen forklaring blir viktig når to sakkyndigrapporter peker i hver sin retning.
– Det er særlig hans forklaring og hvordan han svarer på spørsmål og hvordan han opptrer for å underbygge den ene eller den andre konklusjonen, sier Stabell.

– Selvopptatt. Ifølge det som ble kjent fra rapporten tirsdag, har psykiaterne Tørrissen og Aspaas konkludert med at Breivik har en narsissistisk og dyssosial personlighetsforstyrrelse.
En narsissistisk forstyrrelse har fellestrekk med psykopati. Typiske kjennetegn er at man føler seg selv som svært spesiell, og viktig, og at man har lite empati. Men i motsetning til paranoid schizofreni er ikke dette en diagnose som fører til utilregnelig.
Den mangeårige strafferettsadvokaten Stabell mener at det ikke er utelukket at statsadvokatene vil prosedere på at Breivik er tilregnelig.
– Det ville ikke forundre meg mye om de vil komme til å anføre og prosedere på tilregnelighet, sier han.
Han mener den nye konklusjonen er riktig.
– Det ville være i strid med manges rettsfølelse dersom en person som Breivik, som har planlagt disse grufulle terrorhandlingene i detalj i mange år og som så gjennomfører dem, ikke skulle kunne bebreides det han gjorde fordi han var syk, sier Stabell.

DISKUTÈR: Straff, ikke hevn

Angrer ikke. Ifølge Breiviks forsvarer, Lippestad, vil 33-åringen ikke komme til å si at han angrer på terrorhandlingene når saken kommer opp mandag.
– Det vil bli mange tøffe uttalelser i hans forklaring. Så er spørsmålet om man skal høre på dem eller ikke, men det blir nå enda viktigere å gi ham tid til å forklare seg, sier Lippestad.
Den nye sakkyndigrapporten gjør observasjonene av Breivik i retten enda viktigere, mener rettspsykolog og forsker Pål Grøndahl.
Svenn Torgersen og Arne Thorvik, som begge er professorer og psykologispesialister, sier til NTB at de mener mediene har spilt en helt avgjørende rolle for at den siste sakkyndiggruppen ble opprettet.
Torgersen mener ting falt på plass da den nye konklusjonen ble lagt fram tirsdag, mens Thorvik mener at han også kunne leve med konklusjonen i den første rapporten.
– Jeg synes ikke det er så farlig. Dette viser at det ikke er eksakt fag, sier han.
Tor Langbach som er direktør for Domstoladministrasjonen, mener at det nå må debatteres hvordan vi straffer psykisk syke personer.
– Jeg har stor tro på at regjeringen etter terrorrettssaken setter ned et utvalg for å vurdere lovverket på dette området, og i hvilken grad psykisk syke personer kan gjøres ansvarlige for sine handlinger, sier Langbach til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter