Nyheter

Ignorerer fredsplanen i Syria

Ingen tegn til tilbaketrekning etter at fredsplan trådte i kraft tirsdag morgen.

Fredsplanen for Syria trådte tirsdag morgen i kraft, men på bakken var det ingenting som tydet på at avtalen ville bli overholdt.

Ifølge aktivistkilder var det ingen tegn til tilbaketrekning fra stridsområdene tirsdag morgen.

– Planen skulle trådt i kraft klokka seks, men i stedet begynte syriske stridsvogner som fortsatt står i posisjon i provinsen Homs sentralt i landet, å bombardere bydelene al-Khalidiyeh og Bab al-Sibaa, sier aktivist Omar Homsi.

Ifølge ham er det ingen endringer å spore på bakken.

De siste dagene er det blitt meldt om svært blodige kamper i Syria. Bare mandag skal minst 105 personer ifølge aktivistkilder ha blitt drept.

Sekspunktsplan. Ifølge fredsplanen skal syriske sikkerhetsstyrker tirsdag morgen trekke seg ut av byene hvor det har vært kamper de siste månedene. Etter 48 timer, det vil si torsdag morgen, skal det innføres full våpenhvile.

Fredsplanen består av seks punkter og er framforhandlet av Kofi Annan, FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa mandag at det allerede så mørkt ut initiativet.

– Tilliten er egentlig borte, og utsiktene til at man etter det skulle få en politisk prosess, synes veldig svake. Men det er det alternativet vi har, sa Støre til NRK.

Ifølge Det hvite hus var det mandag «ingen tegn» til at syriske sikkerhetsstyrker var på vei ut av konfliktbyene.

Nye voldshandlinger. Mandag ble det også meldt om skyteepisoder på grensa mellom Syria og Tyrkia. Blant annet ble det angivelig skutt mot en flyktningleir på tyrkisk side av grensa, der to syriske flyktninger skal ha blitt drept og en tyrkisk tolk såret.

Samtidig kom det meldinger om at en fotograf fra den libanesiske TV-stasjonen al-Jadeed var blitt drept ved Libanons grense mot Syria.

Støre minner om at Tyrkia og Jordan har tatt imot mange flyktninger fra Syria.

– Konflikten vet vi har mulighet for overføring til landene rundt i regionen. Og når det kommer så nær, er det et tegn på hvordan den kan spres, sa han mandag.

Frykter spredning. Jan Egeland i Human Rights Watch frykter volden i Syria skal fortsette.

– Assad-regimet har allerede brutt Annan-planen. De skulle ha begynt tilbaketrekningen av sine styrker fra opprørsbyene. De skulle gjort en serie ting for å få ned spenningen, det har de ikke gjort. Det har blitt verre for hver time som har gått fram mot deadline, sier Egeland til TV 2.

Han håper på en felles internasjonal front bak Annan for økt press mot regimet.

Tyrkias viseutenriksminister sier imidlertid til fjernsynskanalen NTV at våpenhvileavtalen for Syria er «ugyldig» og at «en ny fase» vil starte.

Ber om luftangrep. Det eneste som nå kan forhindre en borgerkrig, er luftangrep mot de syriske sikkerhetsstyrkene, hevder Mustafa al-Sheikh. Han er en tidligere general i hæren i Syria som nå leder de syriske opprørsstyrkenes militærråd.

– Det trengs ingen langvarig luftinnsats, for 70 prosent av det syriske militæret er allerede nede. Luftangrep vil være et budskap til det syriske folk om at verdenssamfunnet står side om side med dem, sier Sheikh.

Opprørsstyrkene trenger samtidig våpen for å kunne slå tilbake mot sikkerhetsstyrkene, sier han.

– Om de får gode våpen, vil det gi dem mot. Da vil ingenting kunne stoppe dem, sier Sheikh. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter