Nyheter

Amnesty-rapport: Flere henrettet i Midtøsten

Antall henrettelser ble nesten doblet i Iran, Irak og Saudi-Arabia i fjor, viser ny rapport fra Amnesty International.

Det ble registrert 510 henrettelser i de tre landene i fjor mot 280 året før, viser Amnesty Internationals årlige rapport om henrettelser som blir lansert i dag.

Totalt ble det registrert 676 henrettelser i fjor, som var en økning fra 527 året før. I tillegg regner Amnesty med at det er store mørketall.

Maktdemonstrasjon. Mens den arabiske våren har preget en rekke av landene i Nord-Afrika og Midtøsten det siste året, tyder mye på at regimer i naboland har demonstrert makten sin gjennom å kraftig øke antall henrettelser i den samme perioden.

– Iran har stadig økt antall henrettelser, selv om hoveddelen er dømt for narkotikaforbrytelser. Henrettelsene er også politiske signaler fra myndighetene etter demonstrasjonene etter valget i 2009 og frykten for at folket skal bli inspirert av den arabiske våren, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty.

Det ble registrert 360 henrettelser i Iran i fjor mot 252 året før, men Amnesty antar at landet skjuler store mørketall.

Frykten for at den arabiske våren skulle spre seg kan også bidra til å forklare at antall henrettelser i Saudi-Arabia ble tredoblet fra 27 i 2010 til 82 i fjor, ifølge Egenæs.

– Dette er en måte å vise makt på, men det er ikke så tydelig i Saudi-Arabia som i Iran, sier Egenæs.

I Irak steg antall henrettelser fra en registrert i 2010 til 68 i fjor. Amnesty vurderer det som en måte å vise makt på rettet mot sunnimuslimer etter at de amerikanske styrkene trakk seg ut.

Uoversiktlig. Den arabiske våren veltet lengesittende ledere fra makten både i Tunisia, Egypt, Libya og Jemen i fjor. Håpet om at forandringene skulle føre til en reduksjon i antall dødsstraffer i disse landene er ikke oppfylt ennå, ifølge Amnestys rapport «Death sentences and executions 2011».

Volden i Libya, Syria og Jemen gjorde det vanskeligere å få informasjon om bruken av dødsstraff. Det var ingen informasjon om henrettelser etter avsagt dom i Libya i fjor, men derimot en rekke rapporter om henrettelser uten lov og dom, tortur og tilfeldige arrestasjoner.

Det ble rapportert om færre henrettelser i Libanon, de palestinske selvstyreområdene og Tunisia i fjor.

Færre henretter. Kina troner øverst på den lite ærefulle listen over henrettelser i fjor, men Amnesty har ikke noen dokumenterte tall fra landet.

På verdensbasis blir det færre land som benytter seg av dødsstraff. I fjor ble det registrert henrettelser i 20 land, mens tallet før var 23. Antallet land som utfører henrettelser har gått kraftig ned de siste årene. For ti år siden var det registrert henrettelser i 31 land.

– Hvert eneste år land som avskaffer dødsstraffen. Det virker at antall henrettelser går ned eller er helt på null også i land som har dødsstraff. Det er en større internasjonal belastning å henrette folk, dødsstraff diskuteres mer og FN har annethvert år en oppfordring til moratorium av dødsstraff. De siste 20 til 30 årene ser vi en trend om at dødsstraff verken er akseptert eller populært, sier Egenæs.

– Hvor verdifulle er tallene deres når det er store mørketall?

– Som elementer i en trendanalyse er det absolutt viktige tall. Vi vet at det har vært en markant økning i Iran og nedgang i andre land, sier Egenæs.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter