Nyheter

Livet er en fest

På Lottehjemmet er sovemedisiner byttet ut med vin og Baileys.

I en liten sidegate i Frederiksberg ligger et lite paradis. Inne i det som utenfra ser ut som et fransk slott, er festen allerede i gang. Og det ved lunsjtid.

– Det er så deilig, så deilig her. Dette er ikke et gamlehjem, men en forkjærlighetsanstalt.

Nis Sauer sitter på sin faste plass i spisestuen og bytter på å nippe til et glass melk og et med saft. Foran ham står en ølflaske, om det også skulle friste. Her skal det ikke stå på valgmulighetene. De gamle skal få leve livet som man alltid har gjort. Dette er grunnfilosofien på Lotte. Her får beboerne lov til å være med på å lage mat. De spiser hva de vil og når de vil og blir tilbudt røyk og alkohol. Og en gang i året drar hele sykehjemmet på sydenferie.

Se bildeserie fra Lottehjemmet her.

Til Norge. Nå kommer «lottemodellen» til Norge. Innen 2013 skal alle kommunale sykehjem i Oslo styres etter Lottemodellen.

– Sykehjemmene skal være beboernes hjem. Da må de også kunne få leve mest mulig som hjemme.

Det sier eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) i Oslo kommune, pådriver for å innføre Lotte-prinsippene til alle kommunale sykehjem i hovedstaden innen 2013.

14 millioner kroner er i første omgang satt av i 2012-budsjettet for å nå dette målet. I dag drives åtte sykehjem i hovedstaden etter den danske filosofien.

Butlere. Først ute var Fagerborghjemmet i 2008. De fikk tildelt én million kroner av Oslo kommune i det som til nå har vært et prøveprosjekt. Der får beboerne bestemme når de vil legge seg og stå opp, hva og når de vil spise og drikke. Maten lages på sykehjemmets eget kjøkken. Hver uke tilbyr de også en rekke aktiviteter: Dans til levende musikk, kino, kafébesøk og handleturer, for å nevne noe.

– De ansatte fungerer egentlig som butlere for beboerne, forteller institusjonsleder Svein Arne Risa ved Fagerborghjemmet.

Nærhet. Grunnlegger Thyra Frank ser ut av vinduet på kontoret. I januar gikk hun av som forstander. Hver dag er hun likevel innom sin gamle arbeidsplass.

– Da jeg overtok i 1988 ville jeg endre Lotte fra en institusjon til et hjem.

– Det viktigste er nærhet og samvær med de eldre. Det er så farlig å være alene. Prosentmessig er det flest mennesker over 65 år som begår selvmord, sier hun.

På Lotte finnes ingen personalrom, ei heller uniformer. Avstanden mellom pasient og pleier skal være så liten som mulig.

– Det bygges mange sykehjem, den ene arkitektoniske perlen etter den andre. Alle får eget toalett. På danske sykehjem har vi aldri hatt så mange toaletter som nå. Samtidig har vi aldri brukt flere bleier. Er ikke det et paradoks? Å få gå på toalettet er en helt grunnleggende verdi. Når du tar det fra folk, tar du bort livslysten.

Anmeldt. Men å bevare verdigheten til de eldre har sin pris. Ifølge dansk lov skal ikke eldre røyke på sykehjem. De skal heller ikke skrelle poteter. Thyra Frank har derfor blitt anmeldt flere ganger.

– Hvorfor bryter du loven?

– Regler er til for å skape et samfunn som skal hjelpe oss, ikke lage et ufritt liv. Regler skal holdes, men jeg vil protestere mot regler som hindrer mennesker i å leve livet. Jeg er sikker på at flere dør av ensomhet enn av røyk.

Hun slår hendene hardt mot det lille kontorbordet.

– Folk tror jeg kjemper for meg selv, men jeg er en fanatisk ikke-røyker. Jeg har aldri røyket, men kjemper for at de gamle skal få gjøre det hvis det gjør dem godt.

– Røyk kan jo sjenere andre beboere?

– Det kan det. Men å sjenere andre gjør vi jo hele tiden. I snitt lever folk to år på sykehjem. Skal vi ikke la dem få røyke sine siste to år? Og skal de ikke få skrelle sine egne poteter? Det er bare tull at det blir flere bakterier av at de gamle er med å lage maten. En jurist har funnet ut at det ikke skal være lov. Til slutt dør de av sult og tørst, mens vi sitter på kontorer og klarerer at vi har gjort alt riktig.

Se bildeserie fra Lottehjemmet her.

Les mer i lørdagens papiravis. Den kan du kjøpe i PDF her.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter