Nyheter

Nekter å bøye seg for statsministeren

Gunhild Felde har samvittigheten som rettesnor i sin legegjerning.

De siste ukene har den ellers så stillfarne trebarnsmoren fra Landås i Bergen havnet i rampelyset for sin abortmotstand. Statsministeren, helsemininsteren og byrådslederen i Bergen krever at hun henviser abortsøkende kvinner til abortklinikken hvis hun skal fortsette i jobben som fastlege.

– Det var litt voldsomt komme på førstesiden i Bergens Tidende. Men nå er det for seint å snu, sier hun i samtale med Vårt Land.

Vantro. I oktober sendte Helse- og omsorgsdepartementet ut et brev om at fastleger ikke lenger kan unndra seg visse arbeidsoppgaver av samvittighetsgrunner. Fastlege Gunhild Felde sier hun først reagerte med vantro.

Abortsaken var hun opptatt av allerede på gymnaset.

– Jeg har møtt mange kvinner som vil ta abort. Mange kan være i en vanskelig situasjon, men etter min mening har fosteret like fullt krav på beskyttelse. Jeg har vanskelig for å godta at dette bare er et spørsmål om kvinners rettigheter. De fleste taler kvinnens sak. Mitt lodd får være å tale fosterets sak, sier Felde.

Dialog. Hun har vært fastlege i ti år, først to år på Melbu i Vesterålen og siden i Bergen. Den første tiden som lege benyttet hun seg ikke av reservasjonsmuligheten.

– Jeg forsøkte å være til stede i samtalen med abortsøkende kvinner og prøvde å gjennomføre en så grundig dialog som mulig – uten å dytte mitt syn på noen, forklarer hun.

– Var det noen som ombestemte seg og likevel bar fram barnet etter de hadde snakket med deg?

– Det endte som regel opp med det de hadde bestemt seg for på forhånd, men samtalene gav mye innsikt i tilgrunnliggende vurderinger hos abortsøkende kvinner. Jeg opplevde at mange uttrykte en tvil og egentlig ønsket å bære fram sine barn. Noen føler seg presset av familie og kjæreste til å avbryte svangerskapet, sier Felde.

I torsdagens papirutgave kan du lese et større intervju med fastlege Gunhild Felde.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter