Nyheter

Norske barn i utlandet får krisehjelp

De siste fem årene har Sjømannskirken i Spania medvirket til at 25 norske barn har blitt sendt hjem til det norske hjelpeapparatet.

Spania er blitt svært attraktivt for nordmenn. 50.000 nordboere har bosatt seg i middelhavslandet. Men for mange barn blir utenlandsoppholdet langt fra idyllisk. Noen opplever så grov omsorgssvikt at de må sendes hjem til Norge.

Bistår barnevernet. I flere saker bistår Familieveiviseren både norsk og spansk barnevern. De siste fem årene har Familieveiviseren, som er et tilbud drevet av Sjømannskirken i Spania, medvirket til at 25 norske barn er blitt sendt hjem til Norge.

– Årsakene kan være fysisk og psykisk mishandling, foreldre eller barn som ruser seg, eller psykisk syke foreldre, sier daglig leder Grete M. Peralta i Familieveiviseren.

Barna reiser hjem til norsk barnevern, eller tiltak innenfor helse- og sosialsektoren, som barne- og ungdomspsykiatrien. Noen barn reiser hjem til sin andre forelder.

Familieveiviseren har tre ansatte og finansieres av Sjømannskirken og Blå Kors.

Flere bekymringsmeldinger. Familieveiviseren fungerer som en slags døråpner mellom norske familier og det hjelpeapparatet som finnes i Spania.

– Hvis det oppstår en vanskelig situasjon rundt norske barn, ungdom og deres familier her i Spania, så vet vi hvordan det spanske systemet fungerer, og dermed også hvor vi best kan henvende oss for at de det gjelder kan få hjelp, sier Peralta.

Det har vært en merkbar økning i saker der norsk barnevern henvender seg direkte med sin bekymringsmelding til spansk barnevern.

– Det er for eksempel i situasjoner der norske foreldre stikker av gårde med sine barn til Spania etter at det er opprettet undersøkelsessak på norsk jord etter norsk barnevernslovgivning. Barnevernet i Alicante ber svært ofte i slike situasjoner Familieveiviseren om språklig, kulturell og helse- og sosialfaglig bistand, sier Peralta.

Gratis hjelp. Familieveiviseren skal være et lavterskeltilbud der norske familier kan få hjelp til å takle utfordringer i hverdagen. Tilbudet er gratis, og Blå Kors bidrar med midler slik at driften skal gå rundt. Men til sommeren tar denne støtten slutt, og Sjømannskirken mener Utenriksdepartementet (UD) bør bidra med finansiering av tilbudet.

– Vi har vært tydelige på at dette er et offentlig finansieringsansvar, sier generalsekretær Audun Myhre i Sjømannskirken.

Han har vært i samtaler med statssekretær Gry Larsen i UD om finansieringen av Familieveiviseren. Myhre sier han avventer utfallet av møtet.

Familieveiviseren tilbyr blant annet samtaler med foreldre, par og familier, og de driver helsestasjon for ungdom. I tillegg kan de hjelpe i barneverns- og familievoldsaker, men de er ikke en del av norsk barnevernstjeneste.

Bare Sjømannskirken har et helse- og sosialfaglig tilbud til barn og ungdom blant de mange nordmennene som er bosatt i Spania.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter