Nyheter

Krangler om Martin Luther Kings homofilisyn

– Pappa var imot homofilt samliv, sier datteren. Moren hennes var uenig.

Det er bare kjent at menneskerettighetsforkjemperen Martin Luther King uttalte seg én gang om homofilt samliv. I forbindelse med Martin Luther King-dagen, som hele USA feiret forrige mandag, har diskusjonen om denne uttalelsen gått varm igjen.

«Uvanlig brev». Uttalelsen er en artikkel King skrev i 1958 i bladet Ebony magazine. Her forteller han om et uvanlig brev han fikk fra.

«Jeg er en gutt. Men jeg føler det for gutter som jeg burde føle for jenter. Jeg vil ikke at foreldrene mine skal finne det ut. Hva skal jeg gjøre?»

King svarte ifølge CNN at guttens problem ikke var uvanlig, men måtte tilnærmes på en skikkelig måte («required careful attention»).

– Ikke medfødt. «Den typen følelser du har for gutter er sannsynligvis ikke medfødt, men noe du har tilegnet deg kulturelt. Du er allerede på vei mot en løsning, siden du ærlig erkjenner problemet og har et ønske om å løse det.»

Mer informasjon om sitt standpunkt gir ikke King i artikkelen. Men spørsmålet har splittet familien.

Familieuenighet. Pastor Bernice King er datter av Martin Luther King. I forbindelse med et opprop for et forbud mot homofile ekteskap ledet hun en marsj til Kings grav. Hun har hevdet offentlig at faren ikke ville støttet homofile ekteskap.

Hennes mor, derimot, Coretta Scott King, var en uttalt tilhenger av homofiles rettigheter. Hun mente at mannen ville støttet henne og skal ha uttalt offentlig at «alle som trodde på hennes manns drøm burde gi plass ved bordet for lesbiske og homofile brødre og søstre».

«Ikke bokstavtro.» – Hvis Dr. King var mot homofili, ville det sannsynligvis finnes en preken, en tale eller et opptak som indikerer det, sier Ravi Perry, en professor ved Clark University i Massachusetts.

Andre amerikanske historikere understreker at teologien hans ikke var bokstavtro, og at han i sin forkynnelse «var opptatt av å utvide folks rettigheter, ikke begrense dem».

Les hele artikkelen om Martin Luther Kings homosyn på nettstedet til CNN.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter