Nyheter

Vurderer skatt på kontantstøtte

Stoltenberg-regjeringen kan ikke hindre kommuner å dele ut lokal kontantstøtte. Nå vurderer de rødgrønne å skattlegge de som takker ja til støtten.

– Det er ikke ulovlig med lokal kontantstøtte. Rammetilskuddet er frie midler, så vi kan ikke hindre dem i å gjøre dette, sa daværende statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Lisbeth Rugtvedt, til Vårt Land i september.

Kort tid etter kommunevalget fortalte Vårt Land at Askøy var første kommune ut til å tilby lokal kontantstøtte når den rødgrønne regjeringen kutter støtten for 2-åringer. Utover høsten valgte en lang rekke kommuner å gjøre det samme. De bruker penger som skulle gått til barnehageplasser på lokal kontantstøtte.

En barnehageplass koster rundt 200.000 kroner i året, og det statlige rammetilskuddet ligger på 152.000 kroner per barn. I Askøy ligger den kommunale kontantstøtten på 48.000 kroner i året.

Skattetkortet. Etter å ha grunnet over utviklingen har Stoltenberg-regjeringen nå kommet fram til at man kanskje skal dra fram skattekortet for å påvirke en utvikling de ikke liker. SVs mektige mann i Finansdepartementets politiske ledelse, statssekretær Roger Schjerva, sier det slik til magasinet MandagMorgen:

– Regjeringen vil vurdere om lokal kontantstøtte bør skattelegges. Dette blir det ikke minst nødvendig å se på dersom det griper om seg med at kommuner erstatter velferdsgoder med kontantytelser. Det kan på sikt rokke ved grunnlaget for velferdsstaten.

Det er denne utviklingen regjeringen ikke liker: Askøy, Mandal, Evje, Hornnes, Hægebostad, Hå, Os og Sola har vedtatt å bruke barnehagepenger på lokal kontantstøtte – og i disse kommunene blir lokal støtte utredet: Grimstad, Birkenes, Kristiansand, Lyngdal, Vindafjord, Sørum, Nedre Eiker, Lier, Randaberg og Karmøy.

Kristiansands varaordfører og kontantstøtteforsvarer Jørgen Kristiansen (KrF) reagerer på skattevarselet:

– Det er underlig dersom en slik ordning skal skattlegges.

Færre barn. Samtidig som kommunal kontantstøtte brer om seg, velger færre foreldre statlig kontantstøtte. Antall barn som blir støttet med kontanter har gått ned med 62,4 prosent i de siste ti årene, viser ferske tall fra Nav: Fra nesten 84.000 barn til vel 31.000.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter