Nyheter

Veteranmisjonæren Liv Godin er død

Tilbrakte halve livet i Kongo.

Liv Kyllingstad Godin reiste allerede i 1946 ut som misjonær for Baptistsamfunnet – til Belgisk Kongo. Hennes siste arbeidsøkt i Afrika ble avsluttet i fjor.

Mandag 2. januar sovnet Liv Godin stille inn, etter en tids sykdom.

Landskjent. «Med sine mange år som pensjonistmisjonær i Kongo er Liv Godin blitt landskjent. Enten det har vært på flukt fra opprørsstyrkene i 1997, det har vært i forbindelse med bro- og veiprosjekter hun har stått bak i Kongo, eller ved en av de mange utmerkelser og priser hun har fått for sin store innsats i D.R. Kongo», skriver Baptistsamfunnet på sin hjemmeside.

De aller fleste av sine pensjonistår bodde Liv Kyllingstad Godin i Bili, der hun investerte både sine penger, sin kunnskap og det meste av sine krefter til lokalbefolkningens beste.

LES MER: Liv Godin (91) tilbake til Kongo

Århundrets rogalanding. I 1999 ble hun kåret til Århundrets rogalending av Stavanger Aftenblads lesere for sin innsats for lokalsamfunnet i DR Kongo.

Liv Kyllingstad Godin var født på Kyllingstad i Gjesdal 5. mars 1918, men tilbrakte nesten halve livet sitt som misjonær i Kongo. Hun dro dit første gang i 1946, og ble 20 år i landet, før hun var nødt til å dra tilbake til Ålgård på grunn av borgerkrig.

Kongo-pendler. I 20 år var hun lærer på Ålgård, før hun igjen dro tilbake til DR Kongo for å undervise. Der ventet en ny 20 årsperiode. Siden den gang har hun reist frem og tilbake mellom Ålgård og DR Kongo - på eget ansvar og med egenfinansiering.

I mai falt hun og ødela lårhalsen i DR Kongo. Det førte til at hun måtte avbryte oppholdet sitt, og dra hjem for å operere.

Gjesdal-ordfører Olaug Vervik Bollestad besøkte Liv Kyllingstad Godin lille julaften.

Ville helst tilbake. – Hun ville helst reist til Kongo igjen, sier Bollestad til Aftenbladet.

– Selv om jeg savner vennene mine der nede, finner jeg meg i at jeg er i Norge nå. Jeg sitter ikke og gruer meg over å være her, jeg klarer meg, og så går det jo an å være aktiv selv om jeg er bundet her hjemme for en stund, sa Godin til Aftenbladet i august i fjor.

Samme måned traff hun og gjorde sterkt inntrykk på kronprinsesse Mette Marit som uttalte at hun aldri ville glemme misjonæren.

Kronprinsessemøte. – Jeg møtte en 93 år gammel dame, Liv Godin, som hadde tilbrakt store deler av sitt liv som misjonær og helsearbeider i Kongo. Hun kunne fortelle at hun hadde gått over fra et tiårsperspektiv til å tenke bare fem år frem i tid... Det var utrolig. Et slikt menneske, og hun ville bare ikke stoppe! Hun skulle til Kongo like etterpå, hadde egentlig ikke tid til å sitte der og drikke kaffe, uttalte Kronprinsesse Mette Marit til Aftenposten.

Liv Kyllingstad Godin blir begravet på Ålgård førstkommende fredag, 6. januar, opplyser informasjonsleder Roger Dahl i Baptistsamfunnet.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter