Nyheter

Forhekser de kristne merkedagene

«Utpå kvelden er heksene på vei til sine samlingsplasser». Slik forklares 1. juledag i Almanakkforlagets 2012-dagbok.

– Det er ikke morsomt når heksene overtar 1. juledag, mener sokneprest Heidi Frich Andersen i Leiranger menighet.

Hun tok kontakt med Vårt Land etter å ha skaffet seg en såkalt 7. sans fra Almanakkforlaget.

– Dagene som nevnes er gamle høytider med et kristent innhold. Selvsagt er det overtro knyttet til dagene. Likevel er der uforståelig at almanakken fratar dagene det kristne innholdet.

Som eksempel peker hun på Kyndelsmesse, en minnedag om da Jesus ble fremstilt i tempelet. I kalenderen står det: «Vasker du klær i dag, så vil de bli usedvanlig rene.»

– Det er ganske skremmende at det har gått så langt at det ikke kan stå noen ord om Jesus i en almanakk, sier Frich Andersen.

Forklarer ikke. Hvert år selger Almanakkforlaget flere hundre tusen lommekalendere og tidsplanleggere i rundt hundre ulike varianter. For første gang gir forlaget nå ut kalendere med overtro knyttet til primstavens merkedager.

– Vi synes det er artig å ha med kommentarer til eldre merkedager, sier produktsjef Anne-Lise Svingen i Almanakkforlaget.

Kristne høytidsdager blir ikke forklart noe sted. Magnusmesse og Barnemesse nevnes ved sine kristne navn, men innholdet i følgeteksten er hentet fra folketroen. Tekstene er skrevet av forfatter Birger Sivertsen.

– Har noen andre sett over tekstene?

– Nei, vi har bare fått en liste fra Sivertsen over hva som skulle stå når, svarer Svingen.

Vekke folketroen. Birger Sivertsen har skrevet flere bøker om norske merkedager, og tok initiativet til å få utgitt en kalender med primstavdagene.

– Hele ideen er at vi skal prøve å få et morsomt år. Derfor har jeg forsøkt å trekke ut varsler som interesserer folk, for eksempel hvilke dager som er uhellsvangre.

Ikke alle de «vanlige» merkedagene har fått følgetekst. 17. mai faller i 2012 på samme dag som Kristi Himmelfartsdag, men den dobbelt røde dagen forklares ikke.

– Hvorfor blir ikke kristne høytider forklart?

– Hvis jeg skulle gått inn i bakgrunnen for dem, ville jeg brukt opp plassen til det. Meningen er å fortelle om varsler for de gamle merkedagene.

– Men det er vanskelig å forstå hva Nikodemus eller Barnemesse står for?

– Jeg kan skjønne at du stiller spørsmålet. Her var det plasshensyn å ta, så da valgte jeg kun å se på varsler fra folketroen. Jeg vil at folketroen skal gjøres spennende og vekkes til live igjen.

Uten presentasjon. Det er den brune utgaven av Almanakkforlagets dagbok som har informasjon fra folketroen. På utsiden er det bare fargen som skiller den fra de andre utgavene.

– Hvorfor er det ingen forklaringer på hvor kommentarene er hentet fra eller hvem som har skrevet dem?

– I de andre utgavene står dette forklart på første side. I den brune A5-utgaven har dette falt ut, og det beklager vi, sier Svingen.

– Folk kan få seg en overraskelse hvis de ikke har lest på førstesiden at den inneholder gammel overtro?

– Jeg forstår det. Vi har ikke promotert dette mye, det står bare i bøkene, svarer produktsjefen.

Starter i 2012. Fra nå av ønsker forlaget hvert år å gi ut kalendere med informasjon om merkedagene. For 2012 finnes fem ulike utgaver med overtro knyttet til primstavdagene. Forfatteren er stort sett fornøyd med det ferdige resultatet.

– Det er trist at presentasjonen har falt ut i en av utgavene. At det ikke står på forsiden, synes jeg er greit. Kalenderen skal bare gi noe ekstra. Hvis jeg skulle hatt noe annerledes i designen, ville jeg kanskje hatt kommentarene i uthevet skrift, sier Sivertsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter