Nyheter

Sparer millioner på lokal kontantstøtte

Nå vil flere kommuner innføre kontantstøtte til toåringer. De sparer millioner sammenlignet med å betale for dyre barnehageplasser.

Flere kommuner trosser nå regjeringens politikk og legger kommunale tusenlapper på bordet til foreldre som ikke benytter seg av barnehageplass til toåringene. Regjeringen kutter kontantstøtte til toåringer neste år.

Denne uken har de fire flertallspartiene i Kristiansand lagt frem et budsjett for neste år hvor de vil gi toåringer månedlig kontantstøtte. I Hå på Jæren har formannskapet gått inn for kontantstøtte og i kommunebudsjettet for Askøy er kontantstøtten på plass. Mens Sørum i Akershus vil gi støtte kun til barn som ikke får barnehageplass.

Og den kommunale kontantstøtten legges høyere enn dagens statlige støtte. Kommunene vil betale mellom 4.000 og 5.000 kroner i måneden, mens dagens støtte er på 3.303 kroner til barn mellom to og tre år.

Ti millioner årlig. Kommunene har regnet ut at de sparer millioner årlig på kontantstøtte i stedet for å betale for barnehageplasser.

– Dette vil styrke kommuneøkonomien, sa ordfører Arvid Grundekjøn (H) i Kristiansand da han tirsdag kveld presenterte budsjettet fra det borgerlige flertallet, bestående av H, KrF, Frp og Pensjonistpartiet. De har regnet ut at kontantstøtten vil spare Kristiansand kommune for flere millioner kroner.

– Vi har regnet ut at lokal kontantstøtte vil gi kommunen en besparelse på 10,5 millioner kroner i perioden. Årsaken er at en barnehageplass koster mer for kommunen enn det lokal kontantstøtte koster, sa ordfører Grundekjøn til Fædrelandsvennen.

Han forteller at kalkylen er basert på at en småbarnsfamilie vil motta 4.000 kroner i måneden i kontantstøtte.

Opposisjonsleder Mette Gundersen (Ap) liker argumentasjonen dårlig.

– Jeg synes ingenting om å bruke ungene våre som salderingspost i budsjettet. Det finnes god forskning på hvorfor barn bør være i barnehagen. Det finnes også forskning på barn som ikke er i barnehagen, men som burde vært der, sier Gundersen.

5.000 på Jæren. I Hå på Jæren fikk et forslag om å gi 5.000 kroner i kontantstøtte denne uken flertall i formannskapet. Også der ser politikerne for seg å spare penger.

– I første omgang betyr dette en investering på 3,9 millioner kroner i 2012. Likevel vil innføringen av denne ordningen bety betydelige innsparinger på sikt. Det er betydelig billigere enn å ha barn i barnehage. Derfor ligger det også inne en reduksjon i utgifter på drøye 5,9 millioner til barnehagene i 2012, sier Jonas Skrettingland fra KrF til Stavanger Aftenblad.

De tre påfølgende årene vil investeringene i kontantstøtten øke til henholdsvis 7,8 millioner kroner per år. Samtidig vil innsparingene i barnehagesektoren stige til i overkant av 11,7 millioner kroner de samme årene.

På Askøy har et flertall bestående av Høyre, KrF og Frp satt av 4.000 kroner i måneden i lokal kontantstøtte i en kommune med full barnehagedekning og stor tilflytning. Foreldres valgfrihet og innsparing for kommunen er bakgrunnen, heter det på Askøy Frps hjemmesider.

Regjeringen reagerer. Det er ikke ulovlig for kommunene å bruke det statlige rammetilskuddet på 152.000 kroner per barn på lokal kontantstøtte. Forutsetningen er at kommunene opprettholder retten til barnehageplass. Likevel reagerer statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Lisbeth Rugtvedt, på pengebruken.

– Dette synes jeg er en veldig dårlig form for oppvekstpolitikk. Jeg går ut fra at disse pengene tas fra potter som skulle vært brukt til barnehage og den disponeringen liker jeg dårlig, sier Rugtvedt.

Statssekretæren er mot kontantstøtte i utgangspunktet. Hun mener det er feil å betale noen for å la være å bruke en velferdsgode. At kommunene nå tjener penger på å gi kontantstøtte, faller ikke i god jord.

– Vi vet hvor positivt barnehage er for mange, at de minste nå blir spareobjekter for kommunene er dårlig politikk, sier Rugtvedt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter