Nyheter

Prester har størst tillit

Prestestanden vant suverent da juristene sammenlignet seg med andre yrkesgrupper.

Det var trangt på bunnivået da Juristforbundet sammenlignet juristenes tillit med andre yrker. Blant yrkesgruppene de sammenlignet seg med var eiendomsmeglere, politikere og journalister. Spørsmålet var i hvilken grad yrkesgruppen «vektlegger etikk i jobben sin».

Toppen. Derimot tronet prestene i ensom majestet på toppen i tillitstesten, som er gjennomført av analysebyrået Infact. Mer enn en tredjedel av de spurte svarte at prestene «i svært stor grad» vektlegger etikk i jobben. Nesten like mange ga yrket nest øverste karakter på en skala fra én til fem.

Sammen med den noe diffuse yrkeskategorien «økonomer» havnet juristene på andreplass i undersøkelsen. Det var likevel langt færre, bare åtte prosent av de spurte, som ga disse to gruppene toppkarakter. 23 prosent ga juristene nest høyeste karakter. Her løp de fra «økonomene», som fikk denne karakteren fra 19 prosent av de spurte.

Nederst. Bunnivået var representert ved yrkesgruppene eiendomsmeglere, politikere og journalister. Bare 2,8 prosent av de spurte mente at eiendomsmeklere vektla etikk i «svært stor grad». Tallene for politikere og journalister er 4,2 og 4,9.

7,9 prosent av de spurte gir nest høyeste karakter til eiendomsmeklerne. 13,9 prosent gir politikerne denne karakteren, mens 11,4 prosent plasserer journalistene på dette nivået.

Kjønnsdelt. Menn har imidlertid betydelig lavere tillit til prester enn kvinner har. Mens 38,4 prosent av kvinnene ga prestene fullt skår, gjorde 30,3 prosent av mennene det. Bare 2,2 prosent av kvinnene hadde liten tillit til prester, mens nesten 9 prosent av mennene hadde det.

Derimot er det ikke slik at jo eldre du er, jo mer tillit har du til prestene. I aldersgruppen 60+ ga bare 24,8 prosent av de spurte høyeste karakter til prestene. I aldersgruppen 40–59 år ga til sammenligning 40,3 prosent øverste karakter til prestene. I den yngste gruppen, 18–24 år, ga 28,4 øverste karakter til prestene.

Skeptiske trøndere. Mens folk på Vestlandet har høyest tillit til prestene, har trøndere og andre innbyggere i Midt-Norge lavest tillit. 26 prosent av sistnevnte gruppe ga øverste karakter til prestene, mens 38 prosent av vestlendingene gir denne karakteren. Folk på Østlandet, Sørlandet og i Nord-Norge havnet mellom disse gruppene.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter