Nyheter

I disse landene har kristne det verst

Se listen over hvor verdens kristne lever i livsfare.

Denne helgen markeres søndag for forfulgte kristne rundt om i landets kirker. Ifølge The Center of the Study of Global Christianity er anslagsvis 70 millioner kristne blitt drept for sin tro mellom år 33 og 2001.

DELTA I DEBATTEN: Bibelen – en farlig bok

Dette året ønsker Åpne Dører å rette oppmerksomheten mot barna i land hvor kristne blir forfulgt. Organisasjonen trekker blant annet fram Colombia.

«Barn i kristne familier kidnappes av geriljaen. De læres opp i våpenbruk og trues til å angripe sin egen familie og andre kristne. Barn blir til og med henrettet! Alt for mange barn opplever at deres mor og far blir drept fordi de forkynner Jesus.», skriver organisasjonen i informasjonsheftet som blir delt ut i forbindelse med søndagens arrangement.

DELTA: Be for forfulgte kristne på Vårt Lands bønnevegg

Fakkeltog. Tidligere denne uken uttalte Norsk Misjon i Øst at de forfulgte kristnes sak ville fått større gjennomslag hos politikerne hvis kirkeledere hadde stilt opp i fakkeltog som arrangeres rundt om i landet.

– Jeg savner å se noen av biskopene i Den norske kirke og andre sentrale kirkeledere gå i fakkeltog. Det ville gitt et signal til både politikere og til menighetene om at dette er en av de viktigste sakene i vår tid, som det er verdt å sette av to timer til å gå i tog for, sa generalsekretær Jon-Geir Dittmann til Vårt Land tirsdag.

LES MER: Etterlyser biskoper i fakkeltog

Professor Frank Aarebrot uttalt i Vårt Land mandag at han er sjokkert over at konservative kristne i Norge er mer opptatt av å beskytte Israel og gir blaffen i å gå på gatene for å demonstrere mot forfølgelsen av kristne i muslimske land.

Dittmann er enig i at flere kristne kunne engasjert seg sterkere til støtte for forfulgte kristne, som den dødsdømte iranske pastoren Youcef Nadarkhani, men samtidig ser han at støtten øker.

Han mener situasjonen for kristne i Egypt, Irak og Syria har ført til at flere blir oppmerksom på saken.

Ti på bunn: Under er Åpne Dørers oversikt over de ti landene hvor det er sterkest diskriminering, undertrykkelse og forfølgelse av kristne i dag. Listen omfatter kristenforfølgelse mot alle kristne trosretninger i hvert land.

Rapportperioden for årets utgave av World Watch List er fra 1. november 2009 til og med 31. oktober 2010. På denne listen havnet Egypt på en 19. plass. 2011 har imidlertid vært et blodig år for Egypts koptiske kristne. 9. oktober ble 25 drept og over 300 såret i det som skulle være en fredelig demonstrasjon for kopternes rettigheter. 17 av de drepte skal ha vært koptere. I januar ble 21 koptere drept i Alexandria da kirkegjengere var på vei ut fra midnattsmessen i al-Qiddissin-kirken og inn i det nye året.

1: Nord-Korea:

Ifølge myndigheten har ikke kristne rett til å eksistere. I løpet av 2010 ble hundrevis av kristne arrestert av ulike grunner. Noen ble drept mens andre ble sendt i arbeidsleire for politiske dissidenter.

2: Iran:

Det totale antall kristne teller trolig bare 250.000 av en befolkning på 74,2 millioner. 125.000-150.000 er hemmelige troende med muslimsk bakgrunn. Vårt Land har skrevet mye om den kristne pastoren Youcef Nadarkhani som nå sitter fengslet og dødsdømt for å ha forlatt islam.

3: Afghanistan:

Situasjonen er blitt forverret i løpet av det siste året. Regjeringen økte forfølgelsen av kristne med muslimsk bakgrunn. Afghanistan har en befolkning på mer enn 28 millioner mennesker. Blant disse er det svært få kristne.

4. Saudi-Arabia:

Offentlige ikke-muslimske gudstjenester og samlinger er forbudt. Kristne som eventuelt organiserer eller deltar i slike aktiviteter risikerer arrestasjon, fengsling, pisking, deportasjon og noen ganger tortur. Kristne fra muslimsk bakgrunn risikerer også æresdrap hvis familien eller andre i deres sosiale omgivelser oppdager deres nye tro.

5. Somalia:

Situasjonen for kristne ble verre i løpet av 2010. Den autoritære al-Shabaab-bevegelsen tvinger gjennom en streng fortolkning av sharia i de territoriene den kontrollerer og arbeider målrettet for å fjerne all kristendom fra landet.

6. Maldivene:

I øyriket Maldivene er islam offisiell statsreligion, og alle innbyggere må være muslimer. Forfølgelse av kristne på Maldivene er systematisk.

7. Jemen:

Grunnloven erklærer at islam er statsreligion og at sharia er kilden for all lovgivning. Så lenge utlendinger ikke deler sin kristne tro med muslimske innbyggere, blander ikke regjeringen seg inn i deres kristne aktiviteter. Men nasjonale innbyggere i Jemen har ikke lov til å konvertere fra islam. Konvertitter risikerer dødsstraff dersom det blir oppdaget.

8. Irak

Har gjort et byks fra 17. til 8. plass på forfølgelseslista det siste året, på grunn av et høyt antall voldsepisoder mot kristne, med skader og dødsfall. I tillegg ble det mottatt mer informasjon når det gjelder antall bortførte kristne og antallet kristne som ble skadet i spesifikt anti-kristne angrep.

9. Usbekistan:

Religionslovene er strenge, og kristne aktiviteter rettet mot muslimer er forbudt. Regelmessig utsettes kristne for negativ omtale på TV. Regjeringen arresterer, bøtelegger og fengsler kristne.

10. Laos

Kirken i Laos er relativt liten, men fortsetter å vokse. I løpet av fjoråret ble minst 25 kristne drept og minst 20 andre ble arrestert og holdt i fengsel uten rettssak. Kristne ble regelmessig fysisk trakassert og flere av kirkene ble ødelagt eller skadet.

DELTA I DEBATTEN: Bibelen – en farlig bok

DELTA: Be for forfulgte kristne på Vårt Lands bønnevegg

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter