Nyheter

Lysbakken skal løse surrogati-floke

Lover løsning for familier som fikk barn ved hjelp av surrogatimor før juli 2010.

I VG mandag innrømmer barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) at han med tidligere uttalelser har bidratt til stor usikkerhet for norske familier med surrogatibarn. Han sier til avisen:

– Ønsker å hjelpe. – Jeg skjønner at folk ble urolige, men ingen må mistro at vi ønsker å hjelpe disse familiene. Dette er nybrottsarbeid og komplisert arbeid.

VG viser til at en såkalt klargjøring av norsk rett fra barne- og likestillingsdepartementet i begynnelsen av oktober skulle vise offentlige etater hvordan de skal håndtere saker med familier som har hentet eller skal hente surrogatbarn til Norge. Dette brevet førte til stor usikkerhet hos de mellom 300 og 900 familiene som har barn som er født av surrogatmødre.

I brevet ble det blant annet fastslått at norske menn som har fått surrogatbarn, ikke nødvendigvis godkjennes som barnets far i Norge.

Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter Håkon Haugli og Anette Trettebergstuen – begge aktive i partiets homonettverk – kritiserte Lysbakken for håndteringen av surrogatisaken.

– En rødgrønn regjering med en barneminister fra SV kan ikke være bekjent av dette, sier Trettebergstuen til VG.

Ny forskrift. Audun Lysbakken gjør det overfor avisen klart at han nå arbeider med en forskriftsendring. Målet med dette er at fedre som hentet surrogatibarn fra et annet vestlig land til Norge før 1. juli i fjor, også av norske myndigheter skal betraktes som barnas fedre.

Statsråden sier at han har som mål å legge fram et lovforslag som trer i kraft så snart som mulig, tidligst neste høst-

Les mer om mer disse temaene:

Morten Sjølli

Morten Sjølli

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter