Nyheter

Søvnproblemer og mareritt etter terroren

En av ti nordmenn har fått søvnproblemer og mareritt etter 22. juli-hendelsene, viser en undersøkelse VG har fått utført.

– Det man har sett fra internasjonale studier etter andre hendelser, er at de har hatt implikasjoner for psykisk helse og trygghetsfølelse i den generelle befolkningen. Det viser undersøkelser etter for eksempel Oklahoma-bombingen, 11. september-angrepet i USA, og bombingene i London og Madrid, sier forsker og psykolog Siri Thorsen ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress til VG.

LES OGSÅ: Biskopene: Kirken lærte mye av 22. juli

Yngste sliter. 9,7 prosent av de spurte sier de har fått slike problemer, og det er de yngste som sliter mest. 17,6 prosent av folk i aldersgruppen 18– 24 år sier de har fått søvnvansker, viser InFacts undersøkelse.

– Å være i samme aldersgruppe som de som ble drept på Utøya kan øke opplevelsen av nærhet til det som skjedde. Man kan føle at det var et angrep på «min aldersgruppe», sier Thorsen som selv jobber med en befolkningsstudie på reaksjonene etter 22. juli.

LES OGSÅ: Sterkt himmelhåp i bønnene etter 22. juli

Nært er verst. Hun sier man dessuten vet at nærhet til hendelsen geografisk eller psykologisk kan øke reaksjonene.

Undersøkelsen viser også at hver fjerde nordmann er blitt mer mistenksom etter 22. juli-angrepet. 14,5 prosent sier de har fått redusert trygghetsfølelse.

LES OGSÅ: Jenst Stoltenberg får pris etter terrorhåndtering

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter