Nyheter

Behandler bibelskolene strengere

Nye bibelskoler må dokumentere samfunnets behov for skoletilbudet for å få offentlig støtte.

– En bevisst innstramming av regelverket, sier Torgeir Flateby i Kristne Friskolers Forbund.

VG Nett skrev i helgen om Utdanningsdirektoratets behandling av bibelskolesøknader. Ifølge en intern e-post fra en saksbehandler i direktoratet behandler byråkratene bibelskoler «så strengt som mulig», og at dette i noen grad er påvirket av signaler fra politisk ledelse.

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet Lisbet Rugtvedt sier til Vårt Land at den nevnte e-posten ikke handler spesifikt om bibelskoler, men om skolene som skal godkjennes etter den nye voksenopplæringsloven.

– Det kan være bibelskoler, men det kan også være for eksempel kunstskoler. Det departementet har sagt, er at det skal være en smal godkjenningsadgang. Vi har ikke gitt noen føringer på innholdet i skolene, sier Rugtvedt.

Skiller ikke. – Så dere vil ikke være strengere med bibelskoler enn med andre skoler i samme kategori?

– Nei, det har vi ikke noe grunnlag for. Den nye loven skiller ikke på hvilke formål de forskjellige skolene har. Men den hadde som utgangspunkt at det var behov for en opprydning i et mangfoldig skoleslag. Vi ønsker disse tilbudene, men det er ikke naturlig at det godkjennes veldig mange.

Vårt Land har lest et brev fra Kunnskapsdepartementet til Utdanningsdirektoratet, datert 16. februar i år, der det går fram at det nå skal føres en strammere godkjenningspraksis. Blant punktene som skal vurderes, er behovet for den omsøkte skolen:

* Samfunnets behov for skoletilbudet

* Arbeidsmarkedets behov for opplæringen

* Etterspørselen etter det aktuelle skoletilbudet blant utdanningssøkende

* Ledig kapasitet ved tilsvarende skoler

Venter på svar. Disse punktene ble Filadelfia Bibelskole Kristiansand bedt om å dokumentere da de for et års tid siden søkte godkjenning til bibelskoledrift. I vår sendte de inn søknaden på nytt.

– Vi har ventet veldig lenge på svar, uten å få noen forklaring på hva som tar tid. Det verste er å ikke høre noe, sier undervisningsleder Siv Anette Aukland.

Generalsekretær Torgeir Flateby i Kristne Friskolers Forbund mener det er for vanskelig å starte nye bibelskoler.

– Det er en bevisst innstramming av regelverket. Det er vanskeligere å bli godkjent enn det var for en del år tilbake, sier Flateby.

Et problem kan være en skole som søker med en allerede godkjent skoles læreplaner. Da kan man få avslag dersom den andre skolen har ledige plasser, selv om skolen ligger på en helt annen kant av landet.

– På dette området er det en betydelig innskjerping.

Konfesjon. Flateby peker også på at punktet som gjelder «ledig kapasitet ved andre skoler» fort kan slå galt ut i Utdanningsdirektoratets skjønnsvurdering. Mens det kan være stor forskjell å gå på Bibelskolen Fjellhaug og Bibelskolen Oslo Kristne Senter, eller på Ansgar Bibelskole og Filadelfia Bibelskole Kristiansand, kan direktoratet hevde at det finnes ledige plasser på andre skoler og avslå en søknad.

– De setter alle i én bås?

– Ja, de har tenkt sånn. Så må man begrunne forskjelligheten og hvorfor man trenger akkurat denne skolen. Vi synes en del av tolkningene deres er firkantede. Det kan ikke være Kunnskapsdepartementet eller Utdanningsdirektoratets oppgave å presse fram konfesjonelle blandingsskoler, sier Flateby.

– Skal det være vanskelige enn før å starte bibelskoler, Lisbeth Rugtvedt?

– Nei, jeg tror ikke det er riktig å si det sånn. Vi har ønsket å ha en opprydning. Det er for tidlig å bedømme om det er blitt en innskjerping.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Kjetil Walgermo

Alf Kjetil Walgermo

Alf Kjetil Walgermo er journalist og litteraturkritikar i Vårt Land. Han er tidlegare kulturredaktør i avisa. Walgermo er også forfattar.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter