Nyheter

Barnevernsbarn støtter anbuds-nei

– Anbud skaper utrygge barn, sier Nina Hotvedt i Landsforeningen for barnevernsbarn.

Onsdag leverte Barnevernpanelet sin rapport til statsråd Audun Lysbakken. Panelet kommer med en rekke forslag til hvordan barnevernet kan rustes opp. Ett av forslagene er å droppe dagens anbudsrunder og i stedet innføre langsiktige driftsavtaler. Panelet mener anbud og markedstenkning er skadelig for barn. Landsforeningen for barnevernsbarn støtter panelets syn på anbud.

– Rammeavtaler innenfor en tidsbegrenset periode skaper ikke akkurat forutsigbarhet for barna. Resultatet blir i stedet utrygge barn, sier organisasjonssekretær Nina Hotvedt i Landsforeningen for barnevernsbarn.

Kvalitet viktigst? Hun er også bekymret for at anbudene påvirker de ansatte og den jobben de skal gjøre overfor barna. Hotvedt sier hun stiller seg undrende til om kvaliteten på barnevernstjenestene veier tungt nok i en anbudsrunde.

– Samtidig avfeier vi ikke det økonomiske aspektet. En aktør som tilbyr tjenesten til lavere pris kan bidra til at en kommune har råd til å hjelpe flere barn som trenger det. Men vi ønsker oss mer langsiktige avtaler, sier Hotvedt.

Hun får støtte fra Haakon Seeberg, generalsekretær i Organisasjonen for private barneverntiltak (OPB). OPB ønsker seg langvarige driftsavtaler, sier Seeberg. Han kjenner ikke til at andre land bruker anbud til å avgjøre hvem som får levere barnevernstjenester, og mener anbud er unødvendig.

LES OGSÅ: På ny kurs?

Ingen profittanke. Barnevernpanelet foreslår også at barnevernet skal slutte å bruke kommersielle aktører med profittmotiv. Hotvedt mener det er uinteressant hvem som tilbyr tjenestene, så lenge kvaliteten er god.

– Barna har krav på det beste, uavhengig av om tilbudet kommer fra en offentlig, ideell eller kommersiell aktør, sier hun.

Seeberg i OPB er lei av at kommersielle aktører stemples som grådige profittjegere.

– Våre medlemmer tok ut fire promille i utbytte av overskudd i fjor. Det er en konstruert problem at private, kommersielle selskap tar ut overskudd til personlig vinning, sier Seeberg.

Den siste uken har VG avdekket hvordan en barnevernsinstitusjon på Vestre Toten investerte 95 millioner kroner på luksus. Denne institusjonen er ikke medlem av OPB, opplyser Seeberg.

LES OGSÅ: Er blitt den nye fattigkassa

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter