Nyheter

FN: Mer sult i Somalia

Advarer om at hungersnød vil spre seg de neste dagene.

Hungersnøden i Somalia vil trolig spre seg til flere områder de neste dagene, til tross for nødhjelpsinnsatsen, advarer FN. Samtidig blir mye av nødmaten stjålet, hevder forsker.

Ifølge en rapport fra FNs nødhjelpskontor OCHA som ble offentliggjort fredag kveld, truer sulten nå med å spre seg til hele det sørlige Somalia.

Tidligere har FN erklært hungersnød i fem områder i regionen.

FN betegner nå situasjonen på Afrikas Horn som den verste humanitære krisen i verden. Minst 12,4 millioner mennesker i Somalia, deler av Etiopia, Djibouti, Kenya og Uganda er rammet av sultkatastrofen. Verst rammet er Somalia, som har vært uten en fungerende regjering siden 1991.

LES OGSÅ: Hungersnød i Somalia – 1,2 mill. barn kjemper for livet

Krigsherrer søkkrike. Samtidig blir opp mot halvparten av nødhjelpen stjålet av krigsherrene som i årtier har kontrollert de ulike områdene av landet, hevder førsteamanuensis i internasjonale forhold ved Universitetet for miljø- og biovitenskap Stig Jarle Hansen, som regnes blant verdens fremste eksperter på Somalia.

– Så mye som 40–50 prosent av nødhjelpen som skulle gått til de sultrammede, blir stjålet, sier Hansen til fagbladet Bistandsaktuelt.

– På sett og vis er vi i en gisselsituasjon. Aktørene i Somalia vet at vi vet at om pengestrømmen stopper, vil mennesker dø, sier Hansen.

Det er Verdens matvareprogram (WFP) som har ansvaret for å koordinere den humanitære innsatsen i Somalia. Men i fjor kom en FN-komité med knusende kritikk av WFPs innsats. Ifølge komiteen blir store deler av nødhjelpen stjålet, mens krigsherrer er blitt søkkrike som kontraktører for WFP.

Nylig ble stjålet nødmat igjen funnet på markedene i Somalia.

WFP avviser på sin side beskyldningene. At så mye som 50 prosent av matvarehjelpen som nå gis til de tørkerammede i Somalia kan ha forsvunnet i tyveri og korrupsjon, er fullstendig usannsynlig, mener Greg Barrow, direktør for kommunikasjon og sosiale medier.

LES OGSÅ: FAO: 11,3 millioner trenger hjelp på Afrikas Horn

Får skylda. Den islamistiske militsen al-Shabaab har fått mye av skylda for at nødhjelp ikke når inn til de verst rammede områdene. Blant annet skal organisasjonen ha nektet WFP adgang til flere områder. Men ifølge Hansen er bildet noe mer nyansert enn man kan få inntrykk av.

– Det er ikke slik at al-Shabaab ikke har grepet fatt i situasjonen. Internasjonale hjelpearbeidere jeg har snakket med, forteller sågar at det er lettere og mer effektivt å operere i områder kontrollert av al-Shabaab, simpelthen fordi det finnes en form for fungerende institusjoner det går an å forholde seg til, sier Hansen til Bistandsaktuelt.

Al-Shabaab trakk seg nylig ut fra hovedstaden Mogadishu, men har fortsatt kontroll i store deler av de hungersrammede områdene sør i Somalia. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter