Nyheter

Biskop på bretur

Biskop Tor B. Jørgensen på historisk visitas på Svartisen,

– Så vidt jeg vet, er det første gang en biskop har vært på brevandring, sier Tor B. Jørgensen.

Visitas. Å si at Jørgensen var på bispevisitas i brearmen i Holandsfjorden er ikke helt korrekt. Under visitasen i Halsa og Glomfjord i november ville Jørgensen gjerne ha vært på isbreen, men av sikkerhetsmessige årsaker er det ikke mulig på den tiden av året. Men sokneprest Leif Larssen fulgte opp biskopens ønske, og ordfører Arild Kjerpeseth var vert for den biskoppelige brevandringen.

Strabasiøst. For den 65 år gamle biskopen i Sør-Hålogaland ble en stri tur.

– Jeg hadde forestilt meg at vi skulle vandre litt ute på isbreen. Jeg var ikke klar over at vi måtte forsere bratt og vanskelig terreng. Det ble en anstrengende tur. Og biskopen var nok ikke den som slet minst, humrer Tor B. Jørgensen, som forteller at turen tok tre timer.

Miljø. Tor B. Jørgensen ønsket med selvsyn å se den mektige breen, og høre om utviklingen av ismassen.

– Det var en imponerende opplevelse. Vi fikk også en grundig innføring i den historiske utviklingen av denne breen, og om hvordan den har vokst og trukket seg tilbake gjennom årene. Vi fikk også høre at breen har trukket seg tilbake mye de siste årene. Det ble antydet at dette er en så stor tilbaketrekning at den ikke kan forklares med vanlige, klimatiske svingninger, sier biskop Jørgensen.

Økogudstjeneste. Som seg hør og bør under et bispebesøk, ble det også feiret gudstjeneste på Svartisen. Tor B. Jørgensen holdt preken, mens sokneprest Leif Larsen var liturg.

– Det var en flott og spesiell opplevelse, sier sokneprest Larsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter