Nyheter

Norgeshistoriens største straffesak

Med opp mot 1.000 pårørende og etterlatte med krav på advokater, ventes terrorsaken å bli Norges desidert største rettssak.

– Dette er en spesiell situasjon, hvor det høye antallet fornærmede og bistandsadvokater er helt ukjent fra tidligere saker. Vi har egentlig ingenting å sammenligne med, sier Frode Elgesem.

Han er bistandsadvokat for AUF, og er sammen med Siv Hallgren utnevnt til å organisere og samordne bistandsadvokatenes arbeid med terroraksjonen i Oslo og på Utøya. Foreløpig er 84 bistandsadvokater utnevnt til å representere én eller flere personer.

LES OGSÅ: Fikk bedre hjelp av støttegruppe enn fra det offentlige

Utfordrende. Hallgren koordinerte bistandsadvokatene i lommemannensaken, og ble derfor utpekt til den samme rollen i terrorsaken.

Etter norsk lov kan både fornærmede og etterlatte ha krav på bistandsadvokat dekket av det offentlige. I straffesaker hvor personer under 18 år er drept, har etterlatte med foreldreansvar rett til å få oppnevnt advokat.

– I lommemannensaken var det rundt 25 bistandsadvokater, nå er det mange flere. Det er en utfordring å koordinere arbeidet med så mange involvert, men vi vet at det er mulig, sier Hallgren.

Opp mot 1.000 personer kan ha krav på å få oppnevnt bistandsadvokat, opplyser politiet. Per 16. august hadde tingretten mottatt 241 søknader, og tallet er ventet å stige.

LES OGSÅ: Siv Jensen håper Ap-sympatien tar slutt

Erstatningskrav. Bistandsadvokatene skal ivareta de fornærmedes og etterlattes interesser, og gi dem informasjon om etterforskningen og rettssaken.

– Mange har behov for å få avdekket om politiets arbeid kunne vært gjort annerledes, så gjerningsmannen hadde blitt pågrepet tidligere. En del vil ha krav på erstatning, og for mange av bistandsadvokatene dreier det seg nå om å kartlegge om klienten har krav på dette, forklarer Elgesem.

LES OGSÅ: Terroren endrer det politiske Norge

Samordning. Bistandsadvokaten har rett til å være med på alle rettsmøter. Under hovedforhandlingen kan han eksaminere tiltalte, vitner og sakkyndige, komme med innledende bemerkninger og holde avsluttende innlegg. Men med opp til flere hundre bistandsadvokater vil ikke dette være praktisk gjennomførbart i terrorsaken.

– Vi har etablert en ordning der noen få bistandsadvokater deltar i rettsmøtene, og sender referat til de andre advokatene, forklarer Elgesem.

Han tror heller ikke at alle advokatene kommer til å delta i hovedforhandlingen.

LES OGSÅ: Terroren koster kirken 14 millioner

Dyrt for staten. – Vi oppfordrer fornærmede og etterlatte til å bruke advokater som allerede jobber med saken. På den måten kan vi forhindre at antallet advokater blir unødvendig høyt, sier Elgesem.

Det er staten som dekker utgiftene til bistandsadvokater for de fornærmede og etterlatte. Med en timelønn på 905 kroner vil det koste staten mangfoldige millioner kroner å betale advokatene som utnevnes.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter