Nyheter

‘Vikinger og kristne tolererte hverandre’

De siste vikingene og de første kristne tolererte hverandres skikker, tyder arkeologiske funn på.

Funnene er gjort i Romsdal og indikerer at de siste vikinger og første kristne levde side om side, skriver På Høyden, nettavisen til Universitetet i Bergen.

Brå overgang. Forsker Sæbjørg Walaker Nordeide ved Senter for middelalderstudier påpeker at tidligere gravfunn tyder på at overgangen fra norrøn gudetro til kristendommen kom brått i Norge.

Likevel tyder funnene i Romsdal på at de kristne levde i fred og fordragelighet med naboer som hadde norrøn tro, i hvert fall i en periode, poengerer forskeren overfor På Høyden.

Hun viser til at det i Rauma er gjort arkeologiske spor som tyder på at folk med ulike religiøse skikker må ha levd parallelt og tolerert hverandre.

– Man kan håpe at mangfoldet ble verdsatt. Sameksistens og religiøs toleranse er jo et svært aktuelt spørsmål også i dag, sier Nordeide til universitetsavisen.

Flere steder. Hun har gjennomført utgravinger og undersøkelser flere steder i Romsdal, blant annet på en tidlig kristen kirkegård på Villa i Tresfjord. Ved foten av Romsdalshorn, der hun også har gjort undersøkelser, er det funn av eldre graver.

– Dersom området ved Romsdalshorn har vært et norrønt kultsted samtidig som kristendommen har slått rot i området, er dette svært interessant, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Sjølli

Morten Sjølli

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter