Nyheter

19-åring i koma etter ulykke på misjonstur

Påkjørt under fotballsparking i Romania.

En 19 år gammel mann ble alvorlig skadet på misjonstur i regi av Ungdom i Oppdrag (UIO). Mannen ligger i koma på Haukeland universitetssykehus i Bergen.

Ulykken skjedde i Constanta i Romania 20. juli. Mannen fra Sotra var med et team fra Ungdom i Oppdrag. De skulle bistå UIO Constanta i deres arbeid med gatebarn og være med en lokal pinsemenighet i evangeliseringsarbeid i byen Medgidia, som ligger fem-seks mil utenfor Constanta.

Fotball. Gruppen sparket fotball i Medgidia da en bil kom kjørende i stor fart.

– Så vidt jeg har skjønt, spilte de fotball i et avsidesliggende område. Plutselig dukket bilen opp. 19-åringen løp av gårde for å hente ballen, og da ble han truffet, sier konsul Laurentiu Lazar ved det norske konsulatet i Constanta til bt.no.

19-åringen ble først overført fra det lokale sykehuset i Constanta til hovedstaden Bukuresti. En uke etter ulykken ble han fløyet hjem til Norge.

Kriseteam. Mannen var med en gruppe ungdommer fra Tremorkirken, som tilhører Norsk Luthersk Misjonssamband, på misjonstur til Romania. En gruppe fra pinsemenigheten Filadelfia Hamar deltok på samme turen.

Et kriseteam på to personer fra Ungdom i Oppdrag ble sendt til Romania og var til stede halvannet døgn etter ulykken.

– Ungdommene fikk mulighet til å reise hjem, men vi anbefalte dem å bli tiden ut. Siden vi sendte et kriseteam med, var det bedre for dem å bearbeide hendelsen der enn hjemme, sier daglig leder Andreas Nordli i Ungdom i Oppdrag.

– Stor uvisshet. Terroren som rammet Oslo og Utøya to dager etter bilulykken gjorde det dobbelt vanskelig for ungdommene, sier Nordli.

– To gutter som var kjent i Filadelfiamiljøet på Hamar ble drept i terroraksjonen. De første dagene måtte de leve med stor uvisshet. De visste ikke hvem som var død i terroraksjonen og spurte seg om det var folk fra deres hjemsted. De visste ikke hva som skjedde med ham som var skadet i bilulykken. Det ble en stor ekstrabelastning, sier Nordli.

Teamene fra Tremorkirken og Filadelfia Hamar ble debriefet etter at de kom hjem. Det samme ble seks personer som var stab fra Ungdom i Oppdrag på turen.

– De bar en stor byrde, sier Nordli.

Ber døgnet rundt. Etter hjemkomst har Tremorkirken hatt ytterligere én debriefing med ungdommer og foreldre, opplyser Eivind Algrøy, leder i Tilsynsrådet i Tremorkirken.

– Nå er menighetens ansvar å være et fellesskap for ungdommene. Vi tilbyr å hjelpe med fagfolk dersom det er behov. Vi har en tett oppfølging i samarbeid med foreldre.

Siden ulykken har ungdommene i Tremorkirken organisert døgnkontinuering bønnevakt for den skadede gutten. Hver kveld er det bønnemøter i menighetens lokaler.

– De har både realisme og håp, sier Algrøy.

Første ulykke. Dette er første gang Ungdom i Oppdrag har hatt en alvorlig ulykke på sine misjonsturer, ifølge Nordli. I sommer er 450 ungdommer på misjonstur i regi av UiO. I år er det planlagt at totalt 850 personer skal på misjonstur. De reiser i grupper fra sine menigheter med egne ungdomsledere. I tillegg stiller UiO med stab som tilrettelegger turene.

– Forsikrer UiO deltagerne på misjonsturene?

– Deltagerne er selv ansvarlig for egen forsikring, men du får ikke reise uten forsikring, sier Nordli.

Skal evaluere. I etterkant av sommerens ulykke skal eksterne personer evaluere UiOs krisehåndtering.

– Vi har tydelige retningslinjer for krisehåndtering. Selv om vi er forberedt på papiret, er det alltid utfordrende når ulykken først inntreffer. Dette er vår første alvorlige ulykke, og derfor ønsker vi friske øyne utenfra til å vurdere måten dette er håndtert på. Når vi har 850 på misjonstur, medfører det et stort ansvar og en viss risiko. Da er man nødt til å ha rutiner som gjør at vi kan håndtere alle tenkelige situasjoner, sier Nordli.

Han berømmer forsikringsselskapet Europeiske og den norske konsulen i Constanta for å ha gjort en stor innsats for gutten og familien etter ulykken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter