Nyheter

Utbryter: Frimurere er tempelriddere

I 2007 ble Anders Behring Breivik medlem av frimurerordenen. – Med en sterk hang til tempelriddere er ikke det rart at han ønsket seg inn, mener eksfrimurer Roger Aase.

Behring Breivik skal ha vært opphengt i middelalderens tempelridderorden, og påstår også å være «ridderkommandant» i Knights Templar i Europa – noe han beskriver som en kristen, militær orden som kjemper for å befri Vesten fra islamsk undertrykkelse. I sitt 1.500 sider lange manifest hevder Behring Breivik å ha deltatt på et møte i en høyreekstrem gruppe i London som kaller seg Tempelridderne.

LES OGSÅ: Skrev ny salme etter terrorangrepene

Benevnes tempelriddere. I 2007 ble Behring Breivik medlem av Den Norske Frimurerordenen, og oppnådde tredje grad før han ble kastet ut av losjen etter terrorangrepet 22. juli.

Roger Karsten Aase, forfatteren av boka Frimurernes hemmeligheter – Fortalt fra innsiden, forstår godt hvorfor Behring Breivik ble tiltrukket av losjen.

– Tempelriddere er en integrert del av frimurerordenen. Fra åttende medlemsgrad benevnes de som tempelriddere, og begynner å leke med hvite tempelridderkapper og får ring på høyre langfinger. Det er ikke så rart at en mann med en hang til tempelriddere og diktatoriske samfunn uten muslimer ønsket seg inn i et sånt fellesskap, sier han.

LES OGSÅ: Utøya-prest tydde til tårer og trening

«Tenk på døden». Behring Breivik var tatt opp til broder av tredje grad. Aase beskriver denne seremonien som svært ubehagelig, og i boken skildrer han noen av ritualene han måtte gå gjennom for å stige i gradene:

«Ordførende Mester stirret på oss, og sa med gravrøst: Medbrødre. Tenk på døden. Jeg kjente frysningene gå nedover ryggen, og svetten rant nå ned i øynene. (...) Der, midt på gulvet, sto en likkiste med lokket på, og de Bevoktende Brødre pekte på den med sverdene sine. (...) De tok raskt tak i meg og la meg ned i kisten, før de la en tøyfille over ansiktet mitt.»

– Ritualene og påvirkningsmidlene er tøffe. Blant annet skal du sverge troskap med hånden på en hodeskalle, og du blir lagt i en likkiste og plassert i et rom de kaller gravhulen. Der skal du ligge til losjelederen, «Guds stedfortreder», drar deg opp av kista som et symbol på at du får en ny sjanse, forklarer Aase.

LES OGSÅ: Demper seg etter terrortragedien

Kritisk til systemet. For å kunne være medlem av en frimurerlosje må man bekjenne seg den kristne tro. Aase nådde selv til niende grad på sin frimureriske losjevandring, men etter hvert som han steg i gradene ble han stadig mer kritisk til systemet.

– Måten frimurerlosjen praktiserte den kristne religion på, stod ikke til min egne kristne tro. De følger gammeltestamentlige ritualer i de lavere gradene. Etter at de er blitt tempelriddere følger de nytestamentlige ritualer basert på en middelaldersk kvasi-religionsforståelse, hvor det også er mye hentet fra egyptisk gudelære. For meg ble det latterlig tullskap som strider mot hele min kristne overbevisning.

– Diktatorisk hierarki. Etter Aases oppfatning har ikke losjen noe som helst med kristendom å gjøre.

– Kristne verdier handler ikke om hierarkiske riddervesen og diktatoriske forhold, de handler om åpenhet og kjærlighet, sier Aase.

Han mener heller ikke at frimureri fører til noen konstruktiv personlighetsutvikling.

– Man trenger både for- og motargumenter for å kunne utvikle seg som menneske. Det får man ikke i losjen.

Uttaler seg ikke. Pressetalsmann for Den Norske Frimurerordenen, Helge Qvigstad, ønsker ikke å kommentere losjens forhold til Behring Breivik eller Aases beskrivelse av opptaksseremoniene.

– Vi snakker aldri om ritualer, enkelthendelser eller enkeltpersoner.

Qvigstad vil heller ikke uttale seg om frimurerordenes forhold til tempelriddere.

– Utover at vi bruker malteserkorset som vårt symbol, kan jeg ikke si noe. Tempelridderideen er jo veldig generell, til og med Jan Guillous romaner er basert på korsfarere og tempelriddere. Det er ikke så rart at mange lar seg imponere av dem, sier han.

Ble ekskludert. Behring Breivik ble kastet ut av frimurerlosjen umiddelbart etter at det ble kjent at han stod bak eksplosjonen i Oslo og drapene på Utøya.

Eksklusjonen er et uttrykk for at de handlinger han er siktet for å ha utført og de verdier som synes å ha motivert dem er fullstendig uforenlig med hva vi står for som orden, heter det i en pressemelding fra Den Norske Frimurerordenen.

BØNNEVEGGEN: Del din bønn for ofrene etter terrorangrepene

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter