Nyheter

Etiopisk prest får bli inntil videre

Han skulle sendes ut av Norge denne uka, men Utlendingsnemnda vil nå se på saken hans igjen.

Vårt Land meldte forrige uke at den etiopiske presten fader Abraham Gebremichael skulle sendes ut av landet fordi han mangler mastergradsutdanning og dermed er underkvalifisert til prestegjerningen. Utsendelsen skulle skje i går, men vil Utlendingsnemda (UNE) vurdere å se på søknaden igjen. Dermed er prestens utreise utsatt på ubestemt tid.

– Vi er veldig glade for at han ikke sendes ut i dag. Vi har ikke blitt lovet noe, men vi har et lite håp om han får bli, sier juridisk forstander i den Etiopiske Ortodokse kirken i Oslo, Hirut Worku.

Worku forteller at han var bekymret for hvordan det skulle gå med menigheten om presten måtte forlate dem, spesielt etter sist fredags tragiske hendelser.

Det var vanskelig for ham å tenke på at han måtte reise ut nå, sier hun.

Jobbet hardt. Regelverket for arbeids- og oppholdstillatelse for religiøse ledere tilsier at de må ha masterutdanning eller tilsvarende for å kunne bli i landet. Dette har skapt problemer for flere menigheter, som står i en sammenheng der det ikke er vanlig med formell utdannelse. Utlendingsdirektoratet (UDI) har fått mandat til å utarbeide nye retningslinjer, som etter planen skulle vært klare i januar 2010.

Men Karl Erik Sjøholt, avdelingsleder i UDI, fortalte Vårt Land at dette ikke har blitt prioritert og de nye reglene er ikke klare før til høsten.

Derfor har menigheten den siste tiden jobbet på spreng for å få prestens sak stilt i bero til de nye reglene er på plass. De har hyret inn juridisk hjelp, og har i tillegg til UDI og UNE også kontaktet justisministeren direkte.

Advokaten vår sendte ut en omgjøringsbegjæring til UNE, og saken blir satt i bero frem til det blir klart om den blir behandlet på nytt, sier Worku.

Ørnulf Steen, leder i Norges Kristne Råd har vært sterkt involvert i saken, og er fornøyd med den siste utviklingen:

Det er bra at politiets utlendingsenhet tar høyde for at det er sendt in en søknad om ny behandling, og at det får oppsettende virkning.

– Må få bli. Steen mener det er åpenbart at fader Abraham bør får bli i Norge og håper nå at UNE behandler saken på nytt.

– Trossamfunnenes har selv rett til selv å definere krav til sine medarbeidere og det må norske myndigheter respektere.

Menigheten håper dette fører til at regelverket endres.

– Dette går ikke bare ut over oss, men også andre trossamfunn, sier Worku.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter