Nyheter

Ber kirken beklage heksebrenning

Ekspert på trolldomsprosesser mener Den norske kirke må gjøre som katolikkene.

Førsteamanuensis Rune Blix Hagen ved Universitetet i Tromsø oppfordrer kirken til å komme med en offisiell beklagelse for hekseprosessene, melder NRK Nordnytt.

– Den katolske kirken har gjort det for flere år siden, så det hadde vært på sin plass at den norske kirken også så på hvilke historisk rolle de geistlige har hatt i denne forbindelsen, sier han til NRK.

Minnesmerke. Steilneset minnested i Vardø ble forrige uke åpnet til minne om de trolldomsdømte i vårt nordligste fylke. Det er plassert der 90 kvinner ble brent under hekseprosessene.

NRK Nordnytt viser til at det var mange rike kjøpmannsfruer som slo seg ned i Øst-Finnmark på 1600-tallet. Flere av dem endte sine liv på bålene i Vardø, etter overfladiske rettssaker der rykter, overtro og misunnelse hadde fritt spillerom.

De ble brent på bålet fordi det ble sagt at de kunne ganne, helbrede eller gjøre seg om til et dyr.

– Truet med helvete. Overfor NRK Nordnytt presiserer Rune Blix Hagen at han ikke vil gi prestene mer skyld enn de faktisk hadde i hekse- eller trolldomsprosessene. Men han mener de hadde det han karakteriserer som en indirekte, men viktig rolle: De var med på å få de tiltalte til å tilstå og truet dem med for eksempel helvetes pinsler, påpeker han.

Savner debatt. Blix Hagen savner ifølge NRK en strukturert debatt om kirkens rolle i hekseprosessene, med utgangspunkt i hvordan man skal forholde seg til denne delen av historien.

Kirkemøte. Biskop Per Oskar Kjølaas i Nord-Hålogaland mener kirken spilte en mindre rolle i trolldomsprosessene i Finnmark. Til NRK sier han at han ikke har mandat til å komme med en slik beklagelse som Rune Blix Hansen etterlyser.

– Hvis det er noen som skal beklage noe på kirkens vegne, så må det behandles på kirkemøte. Det er ingen som har noen fullmakt til å gå ut å beklage kirkens rolle i en slik historisk hendelse, sier biskopen til NRK.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Sjølli

Morten Sjølli

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter