Nyheter

Dronningen imponert over heksemonument

Her ble nær 90 personer brent på bål.

«Her i Vardø kirke er vi samlet i respekt for alle de som ble brent på skammens bål på 1600-tallet. De var anklaget og dømt for trolldomsvirksomhet. De var brysomme. Kirke og stasmakt står med et felles ansvar for forfølgelser og henrettelse på bålet som preger dette mørke kapitlet i vår historie.»

Det sa prost i Varanger, Stein Ovesen i Vardø kirke da et monument til minne om trolldomsdømte ble åpnet torsdag. Dronning Sonja var tilstedeog stod for åpningen av heksemonumentet. Steilneset i Vardø har en grusom historie. Her ble nær 90 personer brent på bål.

«Som kirke og samfunn i dag, tar vi ansvar for det som skjedde ved å ta avstand fra de krenkelser og overgrep som ble begått. Slik vi tar avstand fra alle overgrep mot mennesker med utgangspunkt i rase og kjønn, tro og overbevisning,» fortsatte prosten. Videre la han til at slike krenkelser av menneskeverdet alltid vil være overgrep som strider med kjærlighetens Gud.

«En hver tidsalder har sine hekseprosesser og vi må være våkne slik at vi identifiserer dem, modige slik at vi står opp imot dem og rause slik at vi møter alle med god vilje og toleranse,» lød prostens videre oppfordring under monumentåpningen.

Ruvende bygg. Det var en imponert dronning som ble vist rundt på Steilneset, der flere av heksebrenningene skal ha funnet sted på 1600-tallet.

Nå ruver det to bygg av arkitekten Peter Zumthor der. Det ene bygget er et glasshus rundt en installasjon laget av den avdøde kunstneren Louise Bourgeois. Senter i glasshuset er en brennende stol inne i en oppbygd sirkel.

Det andre bygget er en 125 meter lang minnehall. Vakker, men streng og dyster.

I minnesmerket ligger det også utdrag av originaldokumentene fra Statsarkivet i Tromsø knyttet opp til de enkelte domfelte.

– Dette monumentale kunstverket formidler nettopp historien om de grusomme overgrep og forfølgelser som foregikk på den tiden, sa dronningen, som ble vist rundt av Zumthor.

Blant gjestene var samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), statsråd ved Statsministerens kontor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Finnmarks fylkesordfører, Runar Sjåstad.

Sju av ti i Finnmark. Hele 31 prosent av alle dødsdommer i norske trolldomssaker ble avsagt i Finnmark.

Av 135 som ble beskyldt for trolldomsvirksomhet ble 91 henrettet ved brenning på bål, 77 kvinner og 14 menn. Brenning av trolldomsdømte skulle ha en avskrekkende effekt.

Plassen hvor de dømte ble brent skulle være godt synlig, og gjerne lett tilgjengelige så folk kunne komme og se på.

Torsdag ettermiddag deltok dronningen i en markering i Vardø kirke i sammenheng med åpningen av minnestedet. Dagen ble avsluttet på Vardøhus festning.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter