Nyheter

VG: Liberal tåke over debatt om surrogati

VG-kommentator ut mot politidirektørens bruk av surrogatmor og Dagbladets forsvar.

I en kommentar i VG onsdag rykker Elisabeth Skarsbø Moen ut mot Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen som har forsvart nyutnevnt politidirektør Øystein Mælands bruk av amerikansk surrogatmor.

– Jeg tror ikke Marie Simonsen hadde stilt seg på ufrivillig barnløses sides dersom hun var feminist i India, skriver Skarsbø Moen.

Det har vakt sterk kritikk nyutnevnte Mæland sammen med sin homofile mann har hentet surrogatbarn i USA. De venter sitt andre. Mæland fortalte dette etter at var utnevnt som politidirektør.

LES ERLING RIMEHAUG PÅ VERDIDEBATT: At politidirektøren gjør noe i utlandet som er ulovlig i Norge, er ikke en privatsak. Og hans seksuelle legning har ikke noe med det å gjøre. DISKUTER

LES HELGE SIMONNES PÅ VERDIDEBATT: Politidirektørens kjøp av surrogatmor. DISKUTER

Handel med barn? Surrogati er ulovlig i Norge, og statsråd Audun Lysbakken har reist spørsmålet om surrogati er handel med barn, også i det tilfellet at en av de homofile partnerne er biologisk far til barnet. Det siste er tilfellet for Mæland og hans ektemann.

I en kronikk i VG 15. juni skrev Lysbakken blant annet: «Norske menn inngår avtaler med surrogatmødre i andre land slik som India og USA, og tar barna med hjem. De bidrar med egen sæd og blir dermed biologisk far, men kjøper både egg og surrogatmorens tjenester. Vi bør utfordre dette som et av mange dilemmaer i debatten om surrogati; selv om en mann er biologisk far til barnet er en slik transaksjon likevel handel med barn?»

LES OGSÅ: Fraråder bruk av surrogatmødre

LES OGSÅ: Lysbakken varsler strengere regler for surrogati

LES OGSÅ: KrF: - Menneskehandel å kjøpe surrogatmødre

Jomfru Maria. Marie Simonsen i Dagbladet skrev nylig at det er ubehagelig når de som kan få barn, «leder an i fordømmelsen av dem som ikke kan». Hun skrev om «en fars barn» under tittelen «Historiens første surrogatmor». Simonsen mener jomfru Maria er historiens mest berømte surrogatmor.

Hun viste også til at VGs Elisabeth Skarsbø Moen har ment at politidirektøren har gjort seg skyldig i menneskehandel. KrFs Øyvind Håbrekke sa til VG at det «er klare elementer av menneskehandel i surrogatiindustrien.

– Det er nådeløse beskyldninger. Menneskehandel, særlig når barn er involvert, er en alvorlig forbrytelse som det internasjonale samfunnet bruker store ressurser på å bekjempe. Det har ingenting med hva Mæland har gjort. Surrogati er lovlig i USA, og Mæland og hans mann er barnas biologiske foreldre. Mæland kan heller ikke sammenliknes med den norske kvinnen som betalte en indisk surrogat uten selv å donere egg, skriver Simonsen og legger til:

– Temaet egner seg i det hele tatt dårlig for følelsesladete spissformuleringer, ikke minst når det handler om en navngitt far og hans barn.

Industri. Skarsbø Moen svarer under tittelen «En mors barn». Hun forteller i sin kommentar at India har lagt til rette for en surrogatiindustri som er i ferd med å tappe det offentlige helsevesen for leger. Hun viser til lege og professor Mohan Rao ved Institutt for samfunnsmedisin og folkehelse på Jawarharlal Nehru, et kjent indisk universitet.

Hun skriver at det er legene som tjener de store pengene. Mens det koster mellom 250.000 og 400.000 å bli foreldre ved hjelp av surrogatmor i India, får kvinnen 31.000 – med vel 3.000 ekstra ved tvillinger.

LES OGSÅ: Indiske leger blir styrtrike på surrogatbarn

Risiko. Hun skriver at svangerskapene ofte er høyrisiko svangerskap fordi vestlige barn er større enn indiske. Kvinnene bor i kummerlige hybelhus i påvente av fødsel, og de gjennomgår smertefulle hormonkurer for å bli gravide.

Mælands barn er født i USA. Men Skarsbø Moen viser til at det også der er behovet for penger som driver fram surrogatiet.

– Når regjeringen i arbeidet med lovgivningen på området antyder at dette er handel med mennesker, er det relevant å spørre samme regjering hvorfor den har utnevnt en politidirektør som har kjøpt egg og tjenester fra en surrogatmor, slik jeg spurte i en kommentar forrige uke. Regjeringen har vært taus siden, skriver Skarsbø Moen.

Slår tilbake. I Dagbladet torsdag 23. juni skriver Marie Simonsen at «En lovlig handling blir ikke ulovlig fordi VG ikke liker den.»

Hun understreker at surrogati er lovlig i USA selv om det er ulovlig i Norge.

«Når Skarsbø Moen sammenligner all surrogati med trafficking, menneskehandel, forutsetter hun at det har skjedd mot surrogatmorens vilje, eller ved grov utnyttelse av kvinner i nød. Det er organisert kriminalitet på linje med organhandel. Spranget derfra til lovlig surrogati i et gjennomregulert helsevesen som det amerikanske er svært lang.»

Hun advarer mot å «tillegge motparten de verste motiver».

Taus. Justisminister Knut Storberget har nektet å kommentere surrogati-striden i lys av utnevnelsen av Øystein Mæland som politidirektør.

– Dette vil jeg ikke si noe om. Jeg pleier ikke å kommentere folks privatliv. Men det er ikke noe galt med privatlivet til politidirektøren, sa Storberget til Dagen sist måned.

LARS GULE PÅ VERDIDEBATT: Derfor blir det dobbeltmoral å lage store vanskeligheter for en norsk kvinne i India, mens en samfunnstopp som moralsk sett gjør seg skyldig i akkurat det samme uakseptable (omtalt som handel med barn osv.), blir utnevnt til politidirektør (av alle ting).

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter