Nyheter

Rinde tilbudt jobben som Vålerenga-prest

Sokneprest og tidligere kirkerådsmedlem Ingunn Rinde (45) ble onsdag kveld tilbudt jobben som Einar Gelius' etterfølger.

Det avgjorde Oslo bispedømmeråd onsdag kveld, samme dag som tidligere sokneprest Einar Gelius' angrep på kirken og kjendiser i hans nye bok «Det er håp i de foldede hender» ble kjent gjennom Dagbladet.

Erfaren. Bispedømmerådet har valgt en erfaren menighetsprest som kjenner kirkens organer godt. I elleve år har Rinde vært sokneprest i Berg og Torsken på Senja, soknet hvor også landets første kvinnelige prest Ingrid Bjerkås virket. Før det var hun kapellan i Ellingsrud kirke i Oslo i sju år.

Rinde har vært medlem både i Nord-Hålogaland bispedømmeråd og Kirkerådet, ved siden av en rekke andre mer lokale kirkelige verv. Ingunn Rinde er gift og kommer fra Drammen. Hun er utdannet ved Teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo.

Åtte dagers svarfrist. – Vi begrunner ikke tilsettingsvedtak, men vi er alltid ute etter å finne søkeren som passer best til den aktuelle stillingen, sier bispedømmerådsleder Harald Hegstad.

Rinde ble gjort kjent med innstillingen etter møtet onsdag kveld. Innstillingen var gjort av et enstemmig bispedømmeråd. Hun har nå åtte dager på seg til å svare på om hun vil motta stillingen.

«Hyggelig og spennende». – Det er hyggelig og spennende, sier Rinde om jobbtilbudet, som hun fikk midt i intense forberedelser til kvinneprestjubileet på Senja, som begynner torsdag.

– Jeg skal begynne å tenke og forholde meg til tilbudet til uka, sier hun til Vårt Land sent onsdag kveld.

Har du bestemt deg for hva du vil svare?

– Jeg har ikke svart ennå, sier hun.

– Hvorfor har du lyst på stillingen?

– Vålerenga er kjent for å være et fint sted å være kirke og prest. Det har godt ord på seg for å være nær folket. Det er en aktiv kirke som gjør mye og vil mye, sier hun.

– Hva tenker du om å overta etter Gelius?

– Jeg søkte jobben fordi jeg kunne tenke meg å være prest i Vålerenga. Hvis jeg sier ja, blir jeg presten etter Gelius, sier hun.

– Hvilken type prest kommer du til å være hvis du sier ja?

– Jeg er opptatt av å være ute blant folk. Det som skjer i kirken handler om mennesker. Ansatte, frivillige og brukere bærer og driver kirken sammen.

Ekskona nummer to. I bispedømmerådets vedtak kom Olga Tvedt (51) på andreplass. Hun er prest og rådgiver i Kirkens Bymisjon og var tidligere gift med Einar Gelius. På tredjeplass kom Elisabeth Torp (51), daglig leder av Kirkens Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep.

LES MER: Fører kvinneprestarven videre på Senja

Mange søkte. Den populære og kontroversielle presten Einar Gelius sa opp stillingen sin som sokneprest i Vålerenga i november i fjor. Det stormet rundt ham etter at han gav ut boken «Sex i Bibelen», men toppet seg etter at NRK publiserte brevet der biskop Ole Christian Kvarme går gjennom ankepunktene mot presten.

Prestene ble ikke skremt av urolighetene rundt menigheten, og bispedømmerådet fikk en uvanlig lang søkerliste på 23 kvinner og menn som ønsket å overta stillingen til den omstridte presten i Oslo.

Innstilte Rinde. Bispedømmerådet har i all hovedsak fulgt innstillingsrådet. Vårt Land er kjent med at de innstilte Ingunn Rinde på førsteplass og Olga Tvedt (51) på andreplass. På delt tredjeplass var Nils Jøran Riedl og Elisabeth Torp (51). Riedl er kjent gjennom media for sitt engasjement for homofiles rettigheter i Den norske kirke. Han er i dag studentprest ved Handelshøyskolen BI i Oslo.

Stor interesse. Da søkerlisten ble offentliggjort i mai, viste stiftsdirektør Elise Sandnes til den store publisiteten i forbindelse med at stillingen ble ledig som en grunn til den store søkerinteressen.

Menighetsrådet i Vålerenga kirke ble bedt om å levere ei prioritert liste med tre navn til innstillingsrådet. Leder Ola Brattegard opplyser at de gjorde en slik prioritering, men viser til at det ikke er offentlig hvem de hadde innstilt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter