Nyheter

Kjent skyldig i terrorplaner mot Jyllands-Posten

Har bistått til forberedelser.

Den pakistanskfødte canadieren Tahawwur Rana (50) ble torsdag kjent skyldig i medvirkning til et planlagt terrorangrep mot danske Jyllands-Posten.

En domstol i Chicago kjente Rana skyldig i å ha bistått under forberedelsene til det planlagte terrorangrepet i Danmark. Han ble samtidig kjent skyldig i å ha bistått en ulovlig væpnet gruppe i Pakistan. Han ble derimot ikke kjent skyldig i tiltalen om medvirkning til terrorangrepet i Mumbai i 2008.

Det viktigste beviset mot Rana har vært avhør med hans barndomsvenn David Headley, som har forklart at Rana kjente til terrorplanene i både India og Danmark. Headley har selv erkjent straffskyld i saken.

Straffeutmåling i sakene mot Tahawwur Rana og David Headley er ikke ventet før om tre–fire måneder.

Terrorplaner. Tahawwur Ranas forsvarsadvokat Charlie Swift sier kjennelsen er dypt skuffende og fastslår at den vil bli anket. Ifølge advokaten har domstolen i Chicago lagt vekt på at Rana kjente til terrorplanene mot Jyllands-Posten. Avisa var utpekt som terrormål som følge av dens publisering av de kontroversielle karikaturtegningene av profeten Muhammed.

Rana er ifølge advokaten «sjokkert» over kjennelsen. Han har hele tida nektet straffskyld i saken.

David Headley har på sin side tilstått at han deltok i planleggingen av terrorangrepet i Mumbai i 2008, og at han også planla et angrep mot Jyllands-Posten i Danmark.

David Headley var i Danmark to ganger i 2009, og han besøkte Jyllands-Posten i både Viby og København. Headley og Rana ble begge pågrepet i Chicago i oktober 2009, og angrepet i Danmark ble aldri gjennomført.

Etter pågripelsen har Headley valgt å samarbeide med påtalemyndigheten for å unngå dødsstraff eller utlevering til Danmark eller India.

Flyttet til USA. Rana er tidligere lege i den pakistanske hæren. Han har i dag canadisk statsborgerskap, men han flyttet til Chicago i USA fordi han ikke fikk sin legeutdannelse godkjent i Canada. I Chicago opprettet han innvandringskontoret First World. Samtidig drev han et halalslakteri i Kinsman utenfor Chicago.

David Headley er på sin side født i USA, men har pakistansk far. I 1975 begynte han på en militærskole i Pakistan, og det var der han ble kjent med Tahawwur Rana. David Headleys opprinnelige navn er Daood Gilani, men han skiftet navn i 2006 for ikke å vekke mistanke.

Mens Rana var mønsterelev på militærskolen, ble Headley et problembarn. Da han var 17 år gammel, vendte Headley tilbake til USA, hvor han blant annet hjalp sin mor drive en pub i Philadelphia.

Headley er to ganger dømt for heroinsmugling fra Pakistan til USA, første gang i 1988 og annen gang i 1997. Han valgte også da å samarbeide med politiet.

I 2000 kom Headley i kontakt med terrorbevegelsen Lashkar-e-Taiba i Pakistan, som ga ham våpentrening.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter