Nyheter

Frelsesarmé-topp vil fjerne røde dager for å fylle kirken

Mener fridagene i påsken gir dårlig kirkeoppmøte.

– Fjern rødfargen i kalenderen på skjærtorsdag, langfredag og 2. påskedag, foreslår den profilerte Frelsesarmé-offiseren Jan Risan.

Han er lei av det dårlige oppmøtet når kirkene markerer den kristne troens viktigste begivenhet. Risan tror færre fridager i påsken vil føre til mer konsentrasjon og større deltakelse i feiringen av «påskens store budskap».

Viktige dager. Den norske kirkes presteforening er ikke begeistret for forslaget om å fjerne helligdagene i påsken.

– Vi mener at fridagene i påsken er viktige, både for kirken og for vår kulturelle identitet, sier leder Gunnar Mindestrømmen.

– Alle i vår kultur markerer kirkens fridager, så det er ikke særnorsk. Vi må ta vare på identiteten vår, mener han.

Reiser bort. Jan Risan er leder av Sally Ann Global, Frelses-armeens virksomhet for rettferdig handel. Han har tidligere hatt en rekke sentrale lederstillinger i organisasjonen. I et innlegg på verdidebatt.no konstaterer han at folk reiser bort når det blir så mange fridager:

«Dessverre går det på bekostning av påskefeiringen i menighetene.»

Til Vårt Land sier Jan Risan at bakgrunnen for hans utspiller et ønske om å ta «påskedagene tilbake».

«Lite realistisk? Ja, jeg innrømmer det, men det er lov å drømme om at menigheten kan samles til markering av det som er hele kjernen i den kristne tro: At Jesus beseiret synden og døden for oss,» skriver han på verdidebatt.no.

– Det er bra med fridager og mulighet til å ta seg ferie. Skitur med appelsin og Kvikk Lunsj er fint uansett om det er påske eller ikke. Kanskje det heller kunne vært fleksibelt når folk tar seg fri? En annen mulighet er at vi kunne hatt en fast vårferie som ikke kolliderer med påsken, foreslår Risan.

Før påske. Frelsesarmeen i Stavanger har utvidet påskemarkeringen til torsdag før palmesøndag for å få med seg flest mulig.

– Vi hadde preludium torsdag denne uken. Dermed kunne vi ha fullt kor og hornorkester, forteller Risan.

Han mener dette ikke hadde vært mulig i selve påsken, fordi så mange reiser bort. Nå kan de presentere en samling med smakebiter fra hele påskens budskap, med tekstlesing, sang og instrumentell påskemeditasjon.

Fordi det i påsken er færre folk i byen enn vanlig, deltar menigheten på felleskirkelige arrangementer, blant annet korsvandring.

Mer aktivitet. Presteforeningens leder avviser at påsken er ensbetydende med glisne benkerader.

– Vi kan avlive myten om tomme kirker. Gudstjenestene i påsken er godt besøkt. Mange av dem som drar på hytta deltar på den lokale gudstjenesten.

Mindestrømmen fremhever at kirkene tilbyr mer enn vanlige høymesser i påsken.

– Friluftsgudstjenester er blitt vanlig en del steder. For eksempel på dagtid skjærtorsdag for skiturister. Mange bymenigheter har stort kulturprogram der pasjonskonsert ofte er et innslag.

Ifølge Kirkerådet finnes det ingen nasjonal statistikk over hvor mange som besøker kirken i påsken.

Trenger fridagene. Lederen for Presteforeningen sier at å fjerne 2. påskedag ville ha ført til færre påskegudstjenester.

– Uten andredagen ville det vært mange kirker som ikke ble betjent i påsken. Det er ikke nok prester til at det kan feires gudstjeneste i alle menigheter første påskedag. Det kan derimot diskuteres om vi trenger å ha fri skjærtorsdag, sier Mindestrømmen.

Han fremhever påsken som kirkens viktigste høytid.

– Påsken er betydningsfull for mange, og viktig i sorgarbeid. Vi tror på noe som er sterkere enn dødens krefter. Det gir noe å håpe på og tro på.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter