Nyheter

Glem erstatning for ødelagte silikon-pupper

Plastisk operasjon kan ende med slapp hud, skjev nese eller ødelagte pupper. Men 4 av 5 erstatningssaker ender med avslag.

«50 prosent på botox! Bestill i dag!». Denne, og lignende reklametekster dukker jevnlig opp i norske aviser. Ifølge nettsiden plastikkirurgi.nu blir det gjennomført omkring 15.000 plastiske operasjoner i Norge hvert år. Bruken av rynkefjerningsmiddelet botox har eksplodert, og brukerne blir stadig yngre. Men når skjønnhetsbehandlingen går galt, kan det være vanskelig å få medhold i kravet om erstatning. Det viser tall fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE).

20 prosent medhold. Fra 2009 ble også privat sektor en del av pasientskadeordningen. Det betyr at du blant annet kan søke erstatning fra statlige NPE hvis du er misfornøyd med en plastisk operasjon du fikk hos en privat klinikk. Dette er inngrep der pasienten ønsker forbedringer eller endringer på et kosmetisk grunnlag. Plastikkirurgien i det offentlige gis på et medisinsk grunnlag.

LES OGSÅ: Røykere nektes plastisk kirurgi

Fra 2009 og fram til februar 2011 har NPE mottatt 78 krav om erstatning i saker som gjelder plastikkirurgi og kosmetisk behandling på en privat klinikk. Så langt har NPE behandlet 25 av sakene ferdig. I 5 av sakene fikk klageren medhold. 20 av sakene har ført til avslag.

– Hovedregelen for å få erstatning er at skaden skyldes en behandlingssvikt. Det betyr at det kan oppstå komplikasjoner eller skade, men hvis legen eller behandlingspersonalet likevel har gitt deg en behandling i tråd med medisinske retningslinjer, har du normalt ikke krav på erstatning, forklarer kommunikasjonsrådgiver Torill Svoldal Stæhr i NPE.

LES OGSÅ: Lokker sykepleier med større pupper

I går skrev Bergens Tidende om en plastikkirurg som fettsugde to 18 år gamle jenter. Begge var normalvektige, men fortalte kirurgen at de ønsket seg perfekte «sommerkropper». Jentene klaget senere på kirurgen til Rådet for legeetikk, som ga jentene medhold i at kirurgen hadde opptrådt kritikkverdig. I tillegg har faren til en av jentene klaget saken inn for fylkeslegen i Hordaland.

Problemer. Svoldal Stæhr tror ikke alle som frivillig legger seg under kniven for å få skjønnhetsbehandling- eller operasjon er klar over farene forbundet med inngrepet.

– Det som gjør slike saker vanskelige for oss, er at resultatet av operasjonen eller behandlingen ofte er subjektivt. Hvis du er misfornøyd med neseoperasjonen din, er ikke det nødvendigvis en grunn til å motta erstatning. En del opplever at resultatet ikke samsvarer med forventningene. Men da er det ofte snakk om reklamasjon og ikke skade, sier hun.

I en oversikt fra NPE kommer det fram at flere av klagerne mener de har fått redusert livskvalitet og psykiske plager som følge av feil behandling. «Manglende oppfølging etter operasjon har gitt dårligere sluttresultat – redusert livskvalitet», skriver en person som klaget på en plastisk operasjon av magen. En annen beskriver skadene slik: «Skjevhet og arr etter mislykket bukoperasjon og fettsuging, samt psykiske plager».

Oppfordrer til å klage. – De aller fleste pasientene våre er godt opplyste om risikoen ved plastikkirurgi når de kommer til konsultasjon. De har ofte lest om inngrepene på nett, deltatt i forum og diskusjoner og spurt andre som har gjennomført samme operasjon, sier overlege Helge Einar Roald på Colosseumklinikken i Oslo.

Ifølge Roald oppfordrer kirurgene misfornøyde pasienter til å ta kontakt med Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). Men ikke alle pasienter er klar over at de kan klage til NPE.

– Noen vet det, de fleste vet det ikke. Men vi forteller dem alltid om mulighetene for å klage hvis noe går galt.

Roald mener det er positivt at en nøytral instans kan vurdere sakene.

– Som del av en seriøs bransje, ønsker vi at pasientene skal oppleve at deres klager blir tatt alvorlig. Jeg mener NPE gjør terskelen for å klage lavere, sier han.

Mest pupper. Botox er den vanligste kosmetiske behandlingen i Norge. Brystforstørrelse er den vanligste formen for plastisk operasjon.

Svoldal Stæhr råder pasienter som vurderer å ta skjønnhetsbehandling å sjekke risiko for skade eller bivirkninger.

– Pasienter som er misfornøyde med resultatet etter en kosmetisk operasjon, bør kontakte behandlingsstedet før de eventuelt søker erstatning, sier hun.

Andelen saker som gjelder plastikkirurgi for offentlig sektor utgjør 1 prosent av total saksmengde i NPE. For privat sektor utgjør disse sakene 12 prosent av total saksmengde.

Ifølge NPE er det ennå ikke bestemt hvor stor erstatning de som fikk medhold skal få.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter