Nyheter

‘Libya bryter fortsatt FN-resolusjonen’

Libyas leder Muammar Gaddafi angriper fortsatt sivilbefolkningen – direkte i strid med FN-resolusjonen, ifølge en amerikansk general.

NATO sliter fortsatt med å bli enige om en felles strategi framover.

Flere NATO-land stiller nå spørsmål ved behovet for en flyforbudssone over Libya og viser til at Muammar Gaddafis militære kapasitet alt er kraftig redusert. Men Locklear peker på at Gaddafi fortsatt viser styrke.

– Etter min mening – og til tross for vår suksess – overholder fortsatt ikke Gaddafi FN-resolusjonen. Han styrker fortsetter med sin aggressive framferd mot Libyas sivilbefolkning, sa Locklear ifølge Reuters tirsdag. Han leder de vestlige styrkene som har i oppgave å opprette en flyforbudssone over Libya.

Opprørskilder og øyenvitner fortalte til TV-stasjonen Al Jazeera tirsdag at byene Zintan og Misrata var under angrep av stridsvogner. I byen Yafran sørvest for Tripoli ble ni mennesker drept i kamper mellom opprørere og regjeringsstyrker, hevder en innbygger.

Locklear sier at de amerikanske, britiske, franske og canadiske flyangrepene som skal sørge for en effektiv flyforbudssone, vil fortsette, og at også jagerfly fra Qatar vil være på vingene over Libya i løpet av helgen.

Admiralen opplyste for øvrig at Gaddafis styrker fortsetter å trekke seg ut av byene Ajdabiyah, Misrata og Zawiyah.

Uenighet. Det gjør ikke operasjonen lettere at NATO fortsatt preges av intern splittelse. Heller ikke tirsdag greide de 28 medlemslandene å bli enige om veien videre.

– Tyrkia vil aldri være med på å rette våpen mot det libyske folk, slo statsminister Recep Tayyip Erdogan fast i en tale tirsdag

Tyrkia har fra første stund vært skeptiske til å la NATO overta kommandoen over operasjonen i Libya, i likhet med flere andre medlemsland, først og fremst Tyskland.

Utålmodig Støre. Norge har sluttet seg til operasjonen og sendt jagerfly til Kreta, men har sagt at de ikke kan settes inn før mandatet og kommandoforhold er avklart.

Tirsdag sa imidlertid forsvarsminister Grete Faremo (Ap) at man ikke trenger å vente på en endelig avklaring: Den norske skvadronen kan bli underlagt den nåværende midlertidige amerikanske kommandoen.

– Vi er nå i avklaringer med Odyssey Dawn, operasjonen som koordineres av den amerikanske afrikakommandoen. Trolig vil flyene være på vingene allerede før helgen, sier Faremo.

– Jeg håper NATO raskt vil avklare disse spørsmålene, så vi kan fremstå som fokuserte og tydelige, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) etter et møte i Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité tirsdag.

Opposisjonen slutter helt og fullt opp om regjeringens beslutning om å sende jagerfly.

Arabisk skepsis. Men araberlandenes vilje til å delta militært synes stadig mindre. I helgen ble det fra vestlig hold understreket hvor stor støtte man hadde i araberverdenen og opplyst at Qatar og De forente arabiske emirater alt hadde meldt seg på i koalisjonen.

Emiratene har imidlertid ombestemt seg og gjør det nå klart at det kun blir snakk om humanitær hjelp fra deres side.

Algeries utenriksminister Mourad Medelci hevder angrepene «mangler proporsjoner» og krever øyeblikkelig stans.

Kina, som i likhet med India avsto fra å stemme i Sikkerhetsrådet, anklager vestlige land for drap på sivile i Libya. Landets myndigheter viser til at det var dette FNs sikkerhetsråd med sin resolusjon før helgen ønsket å få satt en stopper for.

Også Russland har gitt uttrykk for bekymring for sivile ofre i det president Dmitrij Medvedev omtaler som «tilfeldig maktbruk» i Libya.

India meldte seg også på i kritikken og understreket at det må være opp til det libyske folk å kvitte seg med Muammar Gaddafi.

Også i Washington og andre vestlige hovedsteder understrekes det at målet med de militære angrepene ikke spesifikt er å ta Gaddafi, men at den libyske lederen må gå.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter