Nyheter

Ap-politiker mener holocaust er løgn

«Jeg vet det ikke skjedde», skriver samepolitiker Anders Mathisen (Ap) på sin profil på Facebook

Nå krever AUF krever han ekskluderes fra moderpartiet.

Mathisen mener derimot at jødene sto bak utryddelser i Russland. Overfor avisen sier Nesseby-mannen at han står inne for ytringene på nettsamfunnet.

– Ja, det gjør jeg. Det finnes nemlig ikke bevist at det eksisterte gasskamre og massegraver i konsentrasjonsleirene, sier Mathisen, som rett før jul deltok i sin første plenumssamling på Sametinget.

På Facebook skriver Ap-politikeren videre:

«Derimot utryddelsene jødene utførte i Russland i 2. verdenskrig hører vi ingenting om. Der var det over 30 millioner som ble drept i gulagene, men det eneste vi har fått i historiebøkene er 6 millioner som ble drept i leirer som Auschwitz, Birkenau og Buschenwald».

– Løgn og fanteri. Mathisen hevder han har fordypet seg i temaet og lest store mengder dokumentasjon om emnet.

– Den som orker å bevise at jeg tar feil, er hjertelig velkommen. Jeg er for å undersøke ting i stedet for bare å akseptere det som står i historiebøkene, sier Ap-politikeren.

– Dette har ingenting med Arbeiderpartiet å gjøre. Jeg ønsker bare at man skal forandre historiebøkene, og ikke fortelle løgn og fanteri, sier han til lokalavisa.

– Må ekskluderes. Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon (AUF) krever at Ap tar i bruk eksklusjonsparagrafen.

– Dette er vanvittige uttalelser, et grovt overtramp. Jeg er flau over at vi har en sentral politiker som kan finne på å si at jødeutryddelsene ikke fant sted, sier AUF-leder Eskil Pedersen til NTB.

Han mener det ville være for sent for Mathisen å beklage, om han skulle finne på å gjøre det.

– Han må definitivt ekskluderes. At vi har medlemmer som mener noe rart er det noen ganger vanskelig å avdekke, men når vi har en sentralt tillitsvalgt som sier dette offentlig og står inne for det, må partiet rydde opp, sier Pedersen.

Ap tar avstand. Arbeiderpartiets ledelse tar avstand fra ytringene

– Vi tar skarp avstand fra Mathisens uttalelser. De står fjernt fra Arbeiderpartiets verdier og er både historieløse og respektløse, sier Odd Erik Stende, assisterende partisekretær i Arbeiderpartiet, til NTB.

Han sier partikontoret er i løpende dialog med Aps sametingsgruppe om saken. På spørsmål om Mathisen kan bli kastet ut av partiet som følge av de antisemittiske uttalelsene, svarer Stende at det må være opp til 32-åringen selv å vurdere om han vil forlate Ap.

Partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet sier det er «nazi-inspirert visvas» å fornekte jødeutryddelsene, og oppfordrer sametingspolitiker og holocaustfornekter Anders Mathisen til å melde seg ut av partiet.

– Det er med sjokk og vantro jeg hører slike uttalelser. Slikt nazi-inspirert visvas står veldig langt fra Arbeiderpartiets ideologi og formål. Jeg håper han melder seg ut av Ap. Disse holdningene og meningene har ingenting med det vi historisk og på alle måter står for. Dette er ikke forenlig med noe av vår ideologi og våre verdier, sier Johansen til NRK. ©NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter