Nyheter

Lekkasjen stanset, oljen har nådd land

Alvorlig for nasjonalpark på Hvaler.

Oljelekkasjen fra det havarerte skipet Godafoss ser ut til å være stanset.

Samtidig har olje nådd land to steder i øygruppa Hvaler, opplyste beredskapsdirektør Johan Marius Ly i Kystverket på en pressekonferanse på Viker fredag.

Det islandske konteinerskipet Godafoss grunnstøtte torsdag kveld ved Kvernskjær.

– En av konteinerne på skipet inneholder 12 tonn dynamitt, opplyser Ly. Det skal imidlertid ikke være fare for eksplosjon, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Mengden ikke kjent. Så langt er det ikke kjent hvor mye olje som har lekket ut fra havaristen.

– Peiling av oljen i de skadde tankene om bord i havaristen er påbegynt. Men det er for tidlig å si noe om hvor mye olje som er lekket ut, opplyser Kystverket.

Det er bekreftet hull i to tanker, hver med 250 tonn olje, og det kan også være hull i en tredje tank. Det er imidlertid usikkert om tankene var fulle. Til sammen kan skipet ha hatt 800 tonn olje om bord.

Beredskapsdirektør Ly i Kystverket opplyser at rederiet, islandske Eimskip, har inngått en kontrakt med selskapet Buksér & Berging om nødlossing og berging av det havarerte skipet.

– Det er rederiet som står ansvarlig. Kystverket vil presentere utgiftene for rederiet, sier Ly.

Mange frivillige. Det er den interkommunale beredskapen mot akutt forurensning (IUA) som leder arbeidet når oljen når land.

– Vi har stor pågang av frivillige. Faktisk har pågangen vært større enn behovet til nå, forteller Nils-Erik Haagenrud i IUA Østfold.

Stedene hvor oljen har nådd land, er Akerøya og Vikertangen på Asmaløy.

Alvorlig for nasjonalparken. Aase Richter fra miljøavdelingen hos Fylkesmannen i Østfold understreket at havariet har gitt en veldig alvorlig situasjon for Ytre Hvaler nasjonalpark.

– Vi er særlig bekymret for sjøfuglene. Også sjøbunnen er noe av det som er mest spesielt for denne parken, men i første omgang er vi ikke så bekymret der, sier Richter.

Oljetilsølte fugler. Området der skipet gikk på grunn, har et svært rikt fugleliv.

– Det er usikkert hvor mange fugler som befinner seg der nå, og hvilke konsekvenser oljeutslippet kan få for naturen. Statens naturoppsyn har vært i kontakt med mannskap på redningsskøyta som har sett noen sjøfugler tilgriset av olje på vestsiden av Akerøy, opplyser Direktoratet for naturforvaltning (DN).

Havaristedet ligger i Hvaler nasjonalpark, som ble opprettet i 2009 og er Norges eneste marine nasjonalpark. Bare på Akerøya er det observert 260 fuglearter, ifølge DN.

Ukjent årsak. Årsaken til grunnstøtingen var fredag ikke kjent. Rett før ulykken skjedde klokka 20 torsdag kveld forlot losen skipet.

– At losen forlot skipet er normalsituasjonen når det er sikkerhetsmessig forsvarlig. Kapteinen er meget godt kjent i området, forteller losoldermann Elise Rusten til NTB.

Skipet skal ha økt farten fra om lag 7 knop til 14 knop rett etter at losen var gått fra borde, ifølge Fredriksstad Blad.

LES OGSÅ: Konteinerbåt gikk på grunn på Hvaler

Vårt Land kommer med mer.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter