Nyheter

Australiere prøver å søke ly for storsyklon

– For sent å flykte, sier myndighetene.

Desperate australiere søker ly der de kan mens kjempesyklonen Yasi nærmer seg nordøstkysten av Australia. Tilfluktssentrene er fulle, og politiet stenger nå dørene.
– Vi står foran et uvær av katastrofale dimensjoner i et tett befolket område, advarer delstatsminister Anna Bligh bare timer før syklonen er ventet å ramme med full styrke.
Flere titusen har flyktet, og de rundt 20 tilfluktssentrene i området er fulle av mennesker. Onsdag begynte politiet å sende folk bort mens Yasi nærmet seg land og allerede pisket kystområdene med harde vindkast og regn.
– Det er så mange av oss her. Noe må de jo gjøre, finne et tryggere sted å flytte oss før uværet kommer, sier Selwyn Hughes, som sammen med sine fem barn står på parkeringsplassen foran et kjøpesenter myndighetene har gjort om til tilfluktssenter.
Hughes-familien slipper ikke inn i det fulle senteret i Cairns og sto onsdag sammen med flere desperate familier på den ubeskyttede parkeringsplassen og ventet på hjelp.

LES MER: Lovsangere hjelper flomofre

– Bli hjemme. De som ikke hadde evakuert onsdag, burde heller ikke gjøre det, understreket delstatsminister Bligh.
– Ingen bør dra hjemmefra nå. Folk må søke ly der de er, sa Bligh.
Yasi er ventet å treffe land mellom Cairns og Innisfail før kvelden.
Uværet regnes som en storm av kategori 5, den kalles en «monstersyklon» av australske medier og kan bli det kraftigste uværet som rammer Australia siden 1918.

LES MER: Flomopprydning i gang i Queensland

Store ødeleggelser. Meteorologer advarer om vindkast på rundt 80 meter i sekundet når syklonen treffer land, og myndighetene frykter kraftige oversvømmelser og store ødeleggelser.
I Queensland frykter man ødeleggelser like store som dem orkanen Katrina førte med seg over det sørlige USA i 2005. Tirsdag ble gruver, havner og jernbanelinjer i Queensland stengt i påvente av uværet.
Forsvaret står klart til å bistå når uværet rammer.

LES MER: Titusener av hus utsatt for flom

Stengte skoler. Skolene i Queensland stenges ut uken, og flere hundre sykehuspasienter blir sendt med fly til tryggere områder. Fagfolk kan ikke si om delstaten noen gang i nyere tid har vært rammet av et verre uvær.
– Til alle dem som hører på, alle dem som er hjemme, kan jeg si at jeg vet at dere nå er i hver australiers tanker, og jeg håper at dere føler det som en stor styrke i de mange timene som ligger foran dere, sa Bligh i påvente av syklonen onsdag.
I Cairns har ordfører Val Schier stengt av byen og sier innbyggerne må forberede seg på mange harde timer.
– Ingen ting i manns minne kommer til å ligne dette, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter